Modelbeleggen

Bij passief indexbeleggen geldt dat als je risicoprofiel (modelprofiel) in lijn is met je horizon, je een dipje in de markt best kunt hebben. Je beleggershorizon je beste vriend, want door het rente-op-rente effect (samengeteld rendement) krijgt je vermogen genoeg tijd om flink te groeien.

Bij BrandNewDay heb je de keuze tussen vrije fondsselectie of modelbeleggen. Bij vrije fondskeuze kies je zelf de verhoudingen tussen obligatie- en aandelenfondsen. Bij modelbeleggen heb je keuze uit verschillende risicoprofielen. Deze zijn samengesteld door Brand New Day. Je hebt keuze uit 5 verschillende profielen, zeer offensief, offensief, neutraal, defensie en zeer defensie. Welk model het best bij je past hangt af van je horizon en het risico dat je bereid bent te nemen. Bij een offensief model neem je meer risico, dan bij een defensief model.

Hieronder zie je welke modelportefeuille er zijn :

ModelportefeuillePercentage aandelenPercentage obligaties
Zeer offensief100%0%
Offensief70%30%
Neutraal50%50%
Defensief30%70%
Zeer defensief10%90%

Aandelen

Het risico en het verwachte eindkapitaal nemen toe, naarmate je offensiever belegt. Aandelen kennen hogere pieken, maar ook diepere dalen. Een zeer offensief profiel bestaat uit 100% aandelen. Een aandeel is een stukje van een bedrijf. Als je een aandeel koopt ben je voor dat deel van het kapitaal van die onderneming eigenaar. De aandelen waar we het over hebben worden op de beurs verhandeld. De koers, oftewel, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.

Obligaties

Het risico en het verwachte eindkapitaal nemen af, naarmate je defensiever belegt. Obligaties schommelen minder hard dan aandelen. Een zeer defensief profiel bestaat uit 90% obligaties en 10% aandelen. In feite is een obligatie een schuldbewijs van een overheidsinstelling. Een obligatie heeft van te voren een vaste looptijd, deze looptijd ligt vaak tussen de 5 en 30 jaar. Jaarlijks wordt er een vast of variabel percentage uitgekeerd, ook wel de coupon genoemd. Aan het einde van de looptijd wordt obligatie weer afgelost. Obligaties geven doorgaans meer rendement dan spaarrekeningen en deposito’s omdat beleggers hun geld vaak voor een langere tijd kwijt zijn en meer risico lopen.

Profielkeuze

Voor welk profiel je kiest is voor iedereen verschillend. Het is belangrijk om te bepalen hoe lang je looptijd is en hoeveel risico je wilt nemen. Stel, je bent je geld over 10 jaar weer nodig en wilt geen risico nemen kun je het beter kiezen voor een defensiever profiel. Durf je meer risico te nemen en is je looptijd langer dan kun je kiezen voor een wat offensiever profiel. Kom je er zelf niet uit, ga dan opzoek naar een financieel adviseur bij jou in de buurt. Vind hier je adviseur!

Risico afbouw

Daarnaast kun je kiezen voor automatische risico afbouw. Vanaf 15 jaar wordt je vermogen iets veiliger belegt zodat je het laatste jaar voor je einddatum belegt volgens een zeer defensief profiel. Zo beperk je het risico dat je beleggingen plotseling veel minder waard worden door bijvoorbeeld een crash, vlak voordat je je geld nodig bent.

Disclaimer:

Ik ben geen financieel adviseur en deel alleen mijn ervaringen. Doe altijd je eigen onderzoek en laat je goed voorlichten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. De inhoud is 100% van BobsCenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: