Van loondienst naar ZZP’er

Afgelopen week liet ik al wat weten dat er voor ons iets spannends te gebeuren staat. Vanaf 1 januari start Stefan als ZZP’er. Een nieuwe uitdaging met heel veel veranderingen.

Tijdens de zomervakantie kwamen we op het gesprek dat Stefan toch wel graag iets voor zichzelf wou gaan beginnen. Het werken in loondienst begon hem steeds meer tegen te staan en was niet meer gelukkig in zijn huidige baan. Vanaf dat moment zijn we gaan kijken welke richting hij op wou en het belangrijkste, waar hij gelukkig van wordt. Mijn broertje was op dat moment bezig om zijn vrachtwagen rijbewijs te halen en dit leek Stefan ook wel wat.

Op dat moment is het balletje gaan rollen en hebben we bij verschillende rijscholen offertes opgevraagd wat een vrachtwagen rijbewijs zou gaan kosten. De prijzen varieerde behoorlijk. Om voor een baas te gaan rijden leek hem niet echt wat. Behalve dat hij minder loon zou hebben als nu maakte hij ook langer dagen. Dit gaf ons niet echt het gevoel van vrijheid. In de toekomst wil hij wel graag voor zichzelf gaan rijden maar dit is financieel op dit moment niet haalbaar.

Als 16e jarige is Stefan begonnen in de bouw als timmerman en heeft hier een aantal jaren ervaring in. Op dit moment is er veel vraag naar bouwvakkers en na wat rond vragen kwamen van alle kanten al aanbiedingen waar hij aan het werk zou kunnen. De keus was voor ons snel gemaakt en hij zou vanaf 1 januari starten als timmerman.

Waarom dan toch die twijfel?

Stefan werkt sinds 2014 bij het bedrijf, waarvan 2 jaar als uitzendkracht. Daarna heeft hij 2 BBL opleiding afgerond en een vaste baan sinds 2018. Financieel is het voor ons een grote stap om te maken. In februari heb ik de keuze gemaakte om minder te gaan werken, van 32 uur naar 24 uur. Om alle vaste lasten te dekken zou mijn loon net niet voldoende zijn. Met wat rekenwerk en besparende maatregelen kwamen we tot de conclusie dat we met onze buffer ruim een half jaar zouden kunnen overbruggen zonder dat Stefan inkomsten zou hebben. Dit stelde ons gerust en waarna we de knoop hebben doorgehakt.

Daarnaast moesten we ook een geschikte werkauto en gereedschappen kopen. Onze gezinsauto werd ingeruild voor een werkauto. Een boormachine hadden we al wel maar daar doe je nog niet veel mee. Door elke maand een bedrag te reserveren voor gereedschap hebben we al behoorlijk wat gereedschap kunnen kopen zonder dat we hiervoor onze buffer hebben moeten aanspreken.

1 januari 2022

17 december heeft Stefan zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Voor ons een hele spannende tijd en vooral hoe bevalt hem dit. Wordt hij hier gelukkig van of slaat hij straks toch een andere weg in? Voor nu is het eerst belangrijk dat we onze buffer verder aan gaan vullen en dit straks blijven doen. Als het dan niet bevalt kan Stefan altijd een andere weg weer in kan slaan zonder zich zorgen te hoeven maken over de financiën.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: