Sparen of beleggen?

Iedereen heeft zijn eigen mening en visie over sparen en beleggen maar wat past het beste bij jou?

Sparen

Sparen levert op dit moment niks op. De spaarrentes staan op dit moment op 0% en als je boven een bepaald bedrag zit moet je zelfs gaan betalen! Het voordeel aan sparen is dat je altijd bij je geld kunt en je geen zorgen hoeft te maken als je wasmachine onverwachts stuk gaat. Sparen moet je zeker blijven doen!

Door inflatie word je geld ook minder waard. In 2021 was de inflatie 2,7%! Dit betekend dat je steeds minder kunt kopen voor hetzelfde geld. Per jaar lijkt het mee te vallen maar als we een gemiddelde van 1,7% aanhouden is dit over 10 jaar 17% minder.

Beleggen

Door de lage rentes en hoge inflatie beginnen veel mensen met beleggen. Bijna bij elke bank kun je wel een beleggingsrekening openen. Vele kennen ook de bang makende verhalen over dat je al je geld verliest. De kans dat dit zo is, is aanwezig maar als je je geld op je spaarrekening laat staan ook. Sparen bied meer zekerheid als beleggen. Je kunt op verschillende manieren beleggen.

Als je kiest om offensief te beleggen neem je meer risico’s als dat je passief belegd. Kies je voor losse aandelen of EFT’s? Dit maakt een groot verschil.

Wat kiezen wij?

Onze voorkeur gaat uit om te beleggen. Op de spaarrekening houden we een vast bedrag aan wat er minimaal moet staan. Als we bijvoorbeeld een nieuwe auto willen sparen we hier weer apart voor. De rest van ons geld gaan naar onze beleggingsrekening.

Maandelijks leggen we een vast bedrag in indexfondsen. Daarnaast hebben we een klein bedragen verdeeld over crypto en losse aandelen. We zijn dit geld pas over een hele lange tijd nodig dus bij een dip maken we ons niet zoveel zorgen.

Wat past bij jou?

Dat beleggen bij ons past en wij af en toe best veel risico durven te nemen, hoeft niet te betekenen dat jij dit ook moet doen. Hier wat tips om te bekijken of beleggen bij je past:

Hoe belangrijk vind je zekerheid?

Wordt je al nerveus als je in het nieuws hoort dat de aandelen flink zijn gezakt? Dan kun je beter blijven sparen. Aandelen fluctueren elke dag. Bekijk het over een langere periode.

Wanneer heb je het geld nodig?

Beleggen doe je voor de lange termijn dus niet om even snel geld bij elkaar te verdienen. Tuurlijk zitten er winnaars tussen maar nog veel meer verliezers. Beleggen doe je voor minimaal 10 jaar, zo hoef jij je bij de eerste dip geen zorgen te maken.

Hoe ga je ermee om dat je geld verliest?

Ga niet gelijk van het negatieve uit. Ik denk altijd maar zo ; zolang ik het niet verkoop is het geen verlies. Stel, het gebeurd wel? Zou je dan alles moeten verkopen om nog rond te kunnen komen. Dan is beleggen ook niet zo’n slim idee. Zolang je het bijna niet gaat voelen in je portemonnee kun je prima gaan beleggen. Het ligt er ook aan hoeveel tijd je nog hebt om te beleggen. Heb je een langere tijd dan is de kans groter dat je minder geld verliest omdat de markt meer tijd heeft om zich te herstellen.

Welk bedrag kan ik missen?

Om al je geld over te maken naar je beleggingsrekening is niet zo’n slim idee. Hou altijd een buffer achter de hand voor onverwachte kosten. Het bedrag wat je daarna overhoudt hoef je niet in één keer te investeren. Het ligt eraan waar en waarin je wilt investeren maar vaak kun je zelf bepalen hoeveel je per keer wilt investeren.

Je antwoord gekregen?

Het is niet makkelijk om een keuze te maken. Of je nu blijft sparen of toch gaat beleggen, jij moet erachter staan. Het belangrijkste is dat je voor je gaat beleggen genoeg geld achter de hand hebt mocht je onverwachte kosten maken. Als je dit geld hebt geïnvesteerd en je moet het eruit halen met verlies is dat heel erg zonde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: