Financiële doelen 2022

Terugblik 2021

Januari 2021 ; bijna een lege spaarrekening maar meer als 2020. Opstaande schuld van € 599,95 van de € 8238,95. Deze hebben we afbetaald in februari. Wat een opluchting was dit zeg!

In januari zouden we een andere huis gaan kopen. Ons huis stond inmiddels al te koop en waren druk in overleg met de gemeente. Helaas ging dit niet door en besloten we ons huis te gaan verbouwen. Hiervoor hebben we een bouwdepot afgesloten. Het dak van de schuur is inmiddels vervangen en de gevel volgt snel.

In 2020 zijn we begonnen met beleggen. Het doel was elke maand €100. Doordat we af en toe wat extra over hadden hebben we wat meer geld ingelegd, het totaal kwam toen uit op €1903,94. In maart zijn we gestart met beleggen voor Maeve, elke maand €50 en de kinderbijslag. Daarnaast hebben we een kleine positie ingenomen in crypto. Totaal hebben in 2021 €4121,65 belegd.

Door flinke tegenvallers is onze spaarrekening behoorlijk geslonken. Door aan het einde van het jaar te besparen hebben we deze nog ruim aan kunnen vullen waardoor Stefan met een gerust hart een paar maanden geen geld hoeft binnen te brengen. Op 19 november 2021 heeft Stefan ontslag genomen. Voor ons een grote stap maar we zijn heel blij dat we de vrijheid hebben om deze keuze te maken.

Doelen 2022

Duurzaam

We willen ons huis zoveel mogelijk verduurzamen. In 2020 hebben we zonnepanelen gekregen. Op de eerste jaarafrekening bespaarde we al ruim €500. Als we deze trend doorzetten hebben we de panelen in 5 jaar terugverdiend. We willen er nog een paar extra bij opleggen voor de airco’s die we volgend jaar gaan plaatsen. We gaan er vanuit dat we in de zomer ons huis er mee kunnen koelen en in de winter mee te verwarmen. Als dit werkt willen we een oplossing bedenken voor het warm water en daarna volledig van het gas af.

Hypotheek

Doordat we een bouwdepot hebben afgesloten hebben we dit jaar niet extra afgelost. Een hogere hypotheek betekend ook hogere maandlasten. Nu de verbouwing bijna klaar is en het meeste materiaal al betaald is willen we ook weer extra gaan aflossen op onze hypotheek. We willen proberen om €3000 extra af te lossen. Door lagere maandlasten creëren we meer financiële ruimte waardoor we maandelijks meer geld overhouden om te investeren.

Beleggen

We willen doorgaan met maandelijks €100 per maand te beleggen. Als de baby rond mei wordt geboren willen we daar ook €50 per maand gaan beleggen en de kinderbijslag. Het totaal dat we willen beleggen is rond de €3500. Aangezien Stefan straks geen pensioen meer opbouwt moeten we dit zelf gaan doen. We willen hier zo vroeg mogelijk mee beginnen zodat we een langere horizon hebben.

Buffer

Omdat we niet weten hoe alles gaat lopen vinden we het belangrijk om onze buffer te blijven aanvullen. Naast de 52 weken spaarchallenge en koopzegels willen we onze buffer rond de €3000 aanvullen.

Besparen

De laatste maanden zijn we weer fanatiek bezig gegaan om flink te besparen op onze uitgaves. Dit willen we in 2022 door blijven zetten. Onze grootste kosten post zijn brandstof, boodschappen en Maeve. Maeve haar kledingkast ben ik aan het uitzoeken en wil een deel van haar kleertjes gaan verkopen via Vinted. Nadat ik ben gestopt met het opschrijven van de bedragen van de boodschappen gaven we veel meer uit. Hiermee ben ik weer begonnen en ons gemiddelde is al weer flink gedaald. De brandstof prijzen zijn afgelopen maanden flink gestegen en dit was goed te merken. Ik combineer nu vaker mijn ritjes. Ik doe de boodschappen bij de winkel waar ik bij langs rij en vergelijk de brandstofprijzen in de buurt.

Wij wensen jullie een fijne jaarwisseling en een gezond 2022!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: