Invloed horizon 

Hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je horizon is. Gebeurt er wat er op de beurs dan is er nog genoeg tijd om te herstellen. Door het rente op rente effect groeit je vermogen elk jaar een stukje meer.

Horizon

Je horizon is de tijd die je hebt om te beleggen. Beleg je voor een wereldreis die over 20 jaar is? Dan is je horizon 20 jaar. Wil je over een jaar een nieuwe auto kopen, dan is je horizon een jaar. In dat geval kun je beter sparen. Als de markt dan slecht gaat en je haalt je geld eruit kun je een hoop geld verliezen. Door een lange horizon kun je ook meer risico nemen omdat je naar een dipje genoeg tijd hebt om te herstellen.

Rente op rente

Hoe langer je horizon, hoe langer je kunt genieten van het rente-op-rente effect. Beleg je eenmalig €1000 voor 10 jaar tegen gemiddeld 4% dan heb je naar 10 jaar € 1480. Beleg je hetzelfde bedrag voor 20 jaar tegen 4% dan heb je naar 20 jaar € 2191. Zo zie je dat je looptijd veel invloed heeft op je eind resultaat. Het gemiddeld rendement van een neutrale portfolio van BrandNewDay is meer dan 4%. Wat de gemiddelde rendementen per jaar zijn vind je hier.

Mijn portfolio

Eind maart ben ik zelf mijn pensioen gaan beleggen via BrandNewDay . Doordat ik in loondienst werk en een goede pensioenopbouw heb ik niet veel vrije jaar ruimte. Voor het jaar 2022 kwam dit neer op € 50. Ik heb gekozen voor een offensief profiel, 70% aandelen en 30% obligaties. Ik wil dit later nog aanpassen naar zeer offensief, 100% aandelen. Ik kies hier bewust voor omdat ik het geld pas nodig heb voor mijn pensioen. Dit is pas over een jaar of 43.

Zoals je hier boven kunt zien heb ik bijna in een jaar tijd € 3 verdiend. Dit komt neer op zo’n 6% winst. Volgend jaar beleg ik mijn vrije jaarruimte opnieuw. Zo wil ik mijn geld elk jaar laten groeien. Door elk jaar mijn jaarruimte te berekenen en extra in te leggen op mijn eigen pensioenrekening-beleggen, vul ik het tekort aan werkgeverspensioen aan en zorg ik ervoor dat ik later geen pensioengat heb. Door je jaarruimte te berekenen , bereken je namelijk niet alleen wat je nu belastingvrij mag in leggen, maar ook hoe groot je pensioentekort is.

Op mijn oude dag ontvang ik naast mijn AOW en uitkering van mijn werkgeverspensioen een extra inkomens aanvulling vanuit deze pensioenrekening.

Door nu al te beginnen met het beleggen van mijn jaarlijkse ruimte, zorg ik ervoor dat het geld over de jaren flink kan groeien. Zo eindig ik niet met een pensioentekort, maar eerder met een pensioenoverschot. Daar hoef ik verder dus niet veel voor te doen, omdat ik de tijd voor me laat werken.

Pensioen als ZZP’er

Voor Stefan doen we volgend jaar hetzelfde. Hij moet als ZZP’er zelf zijn pensioen op gaan bouwen en voor ons voelt dit als de veiligste manier. Brand New Day biedt ook een speciale zzp-pensioenrekening aan. Zzp’ers moeten alles zelf regelen. Ze hebben namelijk helemaal geen werkgeverspensioen en dus een veel groter pensioengat (als ze niks doen). Later alleen van de AOW rondkomen? Dat lukt niet. Zzp’ers bouwen over hun bruto-winst jaarruimte op. In de jaarruimte-tool vul je dus niet je inkomen uit werk en uitkeringen in, maar je bruto-winst. Voor zzp’ers is de Factor A ‘0’. Hoe groter het pensioengat, hoe meer jaarruimte en dus hoe meer belastingvoordeel je krijgt. Bovendien heeft de zzp-pensioenrekening ook een voordeligere kostenstructuur.

Ook Stefan heeft nog een lange horizon. Door straks ieder jaar zijn jaarruimte te benutten beleggen we ook een mooi pensioen voor hem bij elkaar. Als zzp’er wel even belangrijk om dat zelf te regelen dus.

Jong geleerd is oud gedaan luidt het gezegde. Hoe eerder je begint, hoe hoger je rendement is. Wil je ook beginnen met beleggen bij Brand New Day of meer weten? Je vind het hier

Disclaimer:

Ik ben geen financieel adviseur en deel alleen mijn ervaringen. Doe altijd je eigen onderzoek en laat je goed voorlichten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. De inhoud is 100% van BobsCenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: