Dit is waarom budgetteren belangrijk is

Je kent het waarschijnlijk wel; je loon wordt gestort en rekent jezelf rijk. Drie dagen later kijk je weer op je bankrekeningen denkt ‘huh?!’hier stond toch veel meer op? Toch moet je je vaste lasten betalen dus boek je het geld wat je op je spaarrekening had gezet maar weer terug. Dit moet toch anders kunnen?

Budgetteren is een basisprincipe

Als ik aan mensen vertel dat ik voor alles een budget heb en maandelijks precies weet waar ik mijn geld aan heb uitgegeven word ik vaak scheef aangekeken en krijg ik de opmerking dat ze daar echt geen zin in hebben. Nu ken ik mijzelf aardig goed en wordt Stefan wel eens gek van mij als ik het zoveelste Excel bestand doorstuur met onze uitgaves en inkomsten. Dit werkt voor mij het beste en word ik gelukkig van. Zelfs een van de rijkste mannen ter wereld met een budget dus waarom zou jij het niet doen?

Budgetteren is niet alleen voor de korte termijn maar ook voor de lange termijn. Je maakt een overzichtelijk overzicht en kunt hieruit opmaken hoeveel je per maand opzij kunt zetten. Dit helpt je om je financiële doel sneller te bereiken. Dit geeft je ook een extra motivatie om je aan je budget te houden zodat je sneller die ene bijzondere reis kunt maken.

Het allerbelangrijkste aan budgetteren is dat het voor jou werkt!

Hoe start ik dan?

Allereerst in het belangrijk om in je financiën te kijken. Wat zijn je inkomsten per maand? Bekijk niet alleen de laatste maand maar van de afgelopen 3-6 maand. Als je hier toch meer bezig ben log dan gelijk even in op mijntoeslagen. Het kan best zijn dat je recht hebt op toeslagen. Heb je kinderen en ontvang je kinderopvangtoeslag of kind gebonden budget? Bekijk dan ook je geschatte inkomen en of dit overeenkomt met je werkelijke inkomen, zo voorkom je dat je het jaar erop terug moet betalen.

Welke overbodige abonnementen heb je lopen of zie je nu dat je een hele dure autoverzekering hebt? Er bestaan tegenwoordig veel vergelijking sites zoals Independer. Vergeet daarna niet om de verzekering of abonnement af te sluiten via een cashback site zoals CashbackXL of Woolsocks.

Heb je gescheiden financiën met je partner? Overtuig je partner ervan om ook mee te doen. Twee staan sterker dan één!

Nu zijn je variabele uitgaves aan de beurt. Bekijk dit ook van de afgelopen 3 tot 6 maand. Noteer echt alle uitgaves die je hebt en rankschik deze in verschillende categorieën.

 • Boodschappen
 • Verzorging       
 • Brandstof
 • Kleding
 • Spullen
 • Kinderen
 • Uitjes/ uiteten
 • Overig

Kijk eens kritisch naar je uitgaves. Geef je onbewust toch veel meer uit aan boodschappen dan je had verwacht?

Verwachtingen bijstellen

Nu je je inkomsten en uitgaves hebt genoteerd kan het best zijn dat je flink schrikt en je nu ook ziet waarom je geen geld hebt om te sparen. Door sparen als een vaste uitgave te maken en een spaarrekening te openen bij een andere bank, zoals Bunq waar je 2,01% ontvangt, wordt de verleiding om het terug te boeken ook kleiner.

Maak voor jezelf een realistisch verwachtingen. Geef je normaal €1000 uit aan boodschappen en wil je dat nu met €250 gaan doen, dan is het niet realistisch. Is je uiteindelijke doel om €750 uit te geven aan boodschappen, begin dan de eerste maand met €900. Lukt dit makkelijk, kun je hem de maand erop weer verder verlagen. Is €900 al een hele grote uitdaging onderzoek dan of je nog meer kunt besparen door deze tips. Doe dit bij elke categorie zodat je voor jezelf een duidelijk doel hebt.

Meten is weten

Je kunt alles wel heel mooi genoteerd hebben maar als je het daarna niet bij gaat houden weet je alsnog niet waar je staat. Waar ik gek ben op Excel heeft een ander liever een papieren variant. De Money planner van PorteRenee is hier heel handig voor. Begin elke maand op een vast moment. Wanneer dit is bepaal jezelf, dit kan zijn op de datum dat je loon ontvangt of willekeurig datum in de maand.

Mijn budgetplan

Elke 25e start voor mij weer een nieuwe financiële maand, met uitzondering van december. In december ontvang ik mijn salaris altijd de 19e dus start mijn maand een paar dagen eerder. Zowel zakelijk als privé houden we de 25e als lijddraad aan. Zakelijk hadden we dit eerst losgelaten maar er glipt onbewust toch erg veel geld weg. De 25ste maakt Stefan zijn bijdrage over naar de privérekening.

Ik verdeel dit daarna over 2 verschillende rekening, vaste lasten rekening en een variabele rekening. Aangezien ik alles in Excel bij houd weet ik ook wanneer we rekeningen die we jaarlijks betalen worden afgeschreven.

Percentages per uitgaves

 • Vaste lasten rekening – 60%
 • Sparen/beleggen – 20%
 • Variabele uitgaves – 20%

Onze vaste lasten zijn erg hoog op dit moment. De voornaamste reden is de kinderopvang. Als ik dit bedrag eraf haal zitten we nog 45%. Het geeft ook een redelijk vertekend beeld aangezien Stefan meer verdiend dan dat hij over maakt naar de privérekening.

Sparen en beleggen is op dit moment ongeveer 50/50. Variabele uitgaves verdeel ik daarna in de volgen percentages.

 • Boodschappen – 44%
 • Verzorging – 6%            
 • Brandstof – 24%
 • Kleding /spullen – 7%
 • Kinderen – 12%
 • Uitjes/ uiteten – 6%
 • Overig – 1%

Boodschappen en verzorging tel ik meestal bij elkaar op. Hieronder zit ook de huishoudelijke producten zoals wasmiddel en schoonmaakmiddel. Van brandstof ga ik meestal uit dat ik in een maand twee keer moet tanken. Nu de prijzen weer zijn gezakt hou ik hier maandelijks weer een beetje geld aan over. Spullen en kleding schaal ik vaak onder één categorie. Voor onszelf kopen we heel weinig kleding en spullen. Mochten we wel een maand hebben dat we veel kleding kopen halen we dit van de spaarrekening, dit gebeurt vaak één keer per jaar. De kinderen hebben hun eigen uitgave kopje, hier koop ik de kleding en kleine cadeautjes van. Uitjes en uiteten verschilt ook per maand, Afgelopen maand werd hier extra gebruik van gemaakt. Overig heb ik staan voor bijvoorbeeld parkeerkosten.

Zakelijk doen we het precies op dezelfde manier. Dit passen we nu twee maand toe en houden nu veel meer geld over dan voorheen!

Deze blog bevat affiliatie links. Dit houdt in dat ik hier een vergoeding voor krijg. Het kost jou niks extra’s maar helpt mij om meer gratis content te maken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: