Dynamisch energiecontract

Afgelopen februari verliep ons energiecontract. Het maandbedrag zou flink verhoogd moeten worden om te voorkomen dat we aan het einde van het jaar bij zouden moeten betalen. Nu kwam in per toeval ANWB Energie tegen. Zij bieden een dynamisch energiecontract aan tegen inkoopprijzen!

Huh, dynamisch?

Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, een dynamisch energiecontract. De stroomprijs verschilt per uur, de gasprijs per dag. Je betaalt voor je energie de inkoopprijs van het moment dat je energie gebruikt. Voor gas betekent dit de inkoopprijs van die dag.

Voorbeeld:

De stroomprijs is tussen 12:00 en 13:00 €0,25 per KWh. Op het moment dat je tegen 12:30 een apparaat aanzet betaal je dus €0,25 per kWh.

Je betaalt uiteraard ook nog btw en belastingen. Dit komt bovenop de inkoopkosten. Daarnaast betaal je net zoals bij je huidige energieleverancier aansluitkosten voor je gas en stroom. Dit is €7 voor gas en €7 voor stroom. Ze bereken geen winstmarges waardoor ze per kWh en M2 goedkoper zijn dan vaak andere energieleveranciers.

Negatieve stroomprijs 

Misschien heb je het al eens voorbij zien komen, een negatieve energieprijs. Dit houdt in dat je geld toe krijgt als je stroom verbruikt. Je betaalt natuurlijk nog wel de kosten van btw en belastingen. 

Zonnepanelen 

Het terugveren van energie krijg je geen vast bedrag maar het actuele tarief. Dus als het €0,10 per kWh is ontvang je €0,10 maar ook als het €0,30 is ontvang je €0,30 per terug geleverde KWh. Het is daarom ook slim om te kijken wanneer de tarieven hoog en laag zijn. Als de tarieven hoog zijn wacht dan even met de wasmachine aanzetten en laat je zonnepanelen terug leveren. Is de prijs juist heel laag? Zorg er dan juist voor dat je de wasmachine aanzet. In het ‘slechtste’ geval moet je betalen voor je terug geleverde stroom, als de energieprijs negatief is. 

Risico’s van een dynamisch contract 

Het grootste risico is de onzekerheid. Niemand kan voorspellen wat de energieprijzen gaan doen. Mochten de prijzen flink stijgen dan kan het zijn dat je meer moet betalen dan je geschatte maandbedrag. Daarom is het goed om regelmatig je maandbedrag opnieuw te berekenen. 

Mijn ervaring 

Tot nu toe zijn ben ik zeer tevreden over een dynamisch energiecontract! Elke maand betaal ik hetzelfde bedrag en ontvang aan het einde van het jaar een jaarafrekening. Ik had van tevoren wel ons verbruik wat hoger ingeschat om op safe te spelen. Tot nu toe valt het mij heel erg mee en verwacht ik een terug te krijgen. Helaas kan ik de toekomst ook niet voorspelen en wil ik voorkomen dat ik straks flink mij moet betalen. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: