Krimpflatie, wat houdt dat voor jou in?

Misschien heb je het woord afgelopen weken vaker voorbij zien komen, krimpflatie. Maar wat betekent het nu precies en wat houdt dat voor jou in?

Prijsstijgingen

Dat de boodschappen afgelopen periode flink duurder zijn geworden heeft verschillende oorzaken. Duurdere grondstoffen, energie kosten en arbeid. Daarnaast speelt externe factoren een rol zoals de oorlog in Oekraïne waardoor sommige producten schaars zijn. Dit heeft tijd nodig om straks weer te herstellen. Zo zullen we aankomende jaren prijsstijgingen blijven voelen en ook de inhoud van producten zien veranderen.

Krimpflatie

Waar je vorig jaar een pak koekjes kocht waar tien inzaten, koop je nu dezelfde pak koekjes voor hetzelfde geld alleen zitten er geen tien meer in maar acht. Je krijgt dus minder waar voor je geld. Soms wordt de prijs van het product ook nog wat verhoogd waardoor je meer kwijt bent aan boodschappen.

Je zult het niet snel merken dat er minder inhoud in zit. Vaak merk je dit pas als je niet meer genoeg hebt aan één pak of als je bijvoorbeeld de prijs per wasbeurt uitrekent.  Doordat prijs van producten ook stijgt gaat het dubbel op waardoor je veel duurder uit bent tijdens het boodschappen doen.

Wat doe je eraan?

Helaas is er weinig tegen te doen. Sommige producten ben je gewoon nodig en om van alle producten bij te houden hoeveel je per inhoud betaald is eigenlijk niet te doen. Als fabrikanten worden geconfronteerd met het verschil geven ze vaak als reactie dat het recept is aangepast of het de wens van de klant is.

Door bij te houden hoeveel je uitgeeft aan je boodschappen en producten in de aanbieding te kopen kun je al een hoop besparen. Hier lees je 35 tips om te besparen op je boodschappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: