35 tips om te besparen op je boodschappen

Boodschappen doen moeten we allemaal. Voor de ene is dit wat makkelijker dan voor de ander maar besparen willen we allemaal. Hier 35 tips om te besparen op je boodschappen

1.     Maak een budget voor jezelf

Stel aan het begin van de maand een budget vast want anders kun je nooit besparen. Veel Nederlandse gezinnen geven meer geld uit aan boodschappen dan dat ze zelf denken. Gemiddeld is dit zo’n €500 voor een gezin met één kind. Er zijn genoeg gezinnen die het met een hoop minder geld doen.

2.     Folders

Kijk van tevoren welke producten in de aanbieding zijn en pas hier je weekmenu op aan. Zo sta je niet in de winkel een bloemkool af te rekenen die twee keer zo duur is als die bij de supermarkt om de hoek.

3.     Aanbiedingen filteren

Kijk eens wat echt een goede aanbieding is. Producten die je wekelijks koopt en waar 25% korting op zit is leuk meegenomen maar geen reden om in te gaan slaan. Vergelijk de aanbiedingen van verschillende winkels en kijk welk echt het goedkoopste is.

4.     Boodschappenlijstje

Als je naar de supermarkt gaat krijg je zoveel nieuwe ideeën als je er doorheen loopt. Blijf bij je eerste ingeving en haal alleen die ingrediënten. Zo blijf je sneller binnen je budget.

5.     Online boodschappen doen

Sommige zweren erbij, online boodschappen doen. Geen last van impuls aankopen of andere verleidingen. Zo hoef je niet langs het gangpad met al die lekkere koekjes of chocolade. Bij grote supermarkten kun je behalve online bestellen het nog wel ophalen bij een Pick-Up point, zo hoef je niet de winkel in. Dit is soms gratis of goedkoper dan bezorgen.

Sommige bezorgdiensten bezorgen gratis als je boven een bepaald bedrag aan boodschappen besteld. Vaak zijn deze online supermarkten een van de goedkopere supermarkten.

6.     Doe één keer per week boodschappen

Als je drie á vier keer per week naar de supermarkt gaat word je veel meer verleidt en doe je sneller impuls aankopen. Grote kans dat je veel meer kwijt bent dan iemand die wekelijks boodschappen doet.

7.     Denk voorruit

Heb je volgende week een feestje en zijn de borrelnootjes nu in de aanbiedingen? Neem ze dan nu alvast mee. Houdt de reclamefolders in de aanbieding zodat voorruit kijkt en profiteert van de aanbiedingen.

8.     Betaal contant

Als je pint geef je ongemerkt vaak meer geld uit dan wanneer je dit pint. Heb je een boodschappenbudget van €80 per week, neem dan ook maar €80 mee naar de winkel. Het is helemaal niet raar om met een rekenmachine door de supermarkt te lopen. Zo word je zelf ook bewust van de prijzen.

9.     Vergelijk

Vergelijk de prijzen bij verschillende supermarkten. Zo heb ik een lijstje met prijzen van producten die we (bijna) dagelijks gebruiken met de prijzen per winkel erbij. Zo weet ik, als het op is, waar ik het product het goedkoopste kan kopen.

10.  Ga naar verschillende supermarkten

Vaak zitten er meerdere supermarkten vlakbij elkaar. Het loont al snel om een klein stukje te lopen voor de aanbiedingen bij de andere supermarkt. Zit de winkel niet in de buurt maar kom je er vanuit het werk of school vlakbij langs en is de aanbieding een echte goede aanbieding? Dan kun je voor jezelf een uitzondering maken en daar toch eens langs te rijden.

11.  Doe je boodschappen alleen

Hoe gezellig ik boodschappen doen met Maeve ook vindt, halverwege de winkel wil ze uit het karretje of ‘zeurt’ dat ze nu een banaan wil. Zijn je kinderen wat ouder dan willen ze vaak koekjes of snoepjes die niet binnen je budget passen. Door ze niet mee te nemen behoed je jezelf om steeds nee te moeten verkopen.

12.  Wat ben je nodig

Bekijk je voorraad kast eens goed, wat ben je echt nodig? Als je er nog drie pakken lasagne bladen hebt staan is het zonde om deze weer mee te nemen. Nu kunnen deze producten wel vaak langere staan maar voor je het weet gaan ze over datum. Door eerst je voorraad op te eten kun je ook veel makkelijker een weekmenu samenstellen.

13.  Koop groot in

Voor twee personen koken is in verhouding duurder dan voor vier personen. Maak een groot plan klaar en vries het overgebleven eten in. Handig voor als je een drukke week hebt of geen zin hebt om eten te koken.

14.  Koop geen onnodige aanbiedingen

Producten in de aanbieding kopen die je anders nooit gebruikt is zonde van het geld en is de kans groter dat je over je budget heen gaat. Kijk daarom ook voordat je naar de winkel gaat naar de aanbiedingen en of je deze ook echt nodig bent.

15.  Geen dure koekjes voor school

De Dora koekjes zijn vaak wel twee keer zo duur als dezelfde koekjes in een simpele verpakking. Nu zou mijn voorkeur uitgaan om een stuk fruit mee te geven of zelfs koekjes te gaan bakken.

16.  Minder vlees

Hoeveel gram vlees eet jij bij het avondeten? De aanbevolen hoeveelheid voor een volwassen is 100 gram vlees per dag. Neem je een grote voordeelverpakking mee, weeg dan voor het bakken je vlees af en bewaar het overgebleven vlees voor een andere maaltijd.

17.  Prijs per kilo

Vaak geldt dat grote verpakkingen goedkoper zijn maar dit is niet altijd zo. Kijk altijd wat je voor een kilo betaald. Dit is voornamelijk bij aanbiedingen van belang.

18.  Koken zonder pakjes en zakjes

Sinds Maeve geboren is en ik mij heb verdiept in haar eten zijn zo’n beetje alle pakjes en zakjes de deur uit. Het eten smaakt er niet minder om en vaak veel goedkoper! Denk eens aan pannenkoeken beslag. Heel makkelijk zelf te maken en een stuk goedkoper dan een kant en klare fles.

19.  Ga op de fiets

Mocht je dichtbij de winkel wonen neem dan de fiets. Vooral met de brandstofprijzen van nu bespaar je daar flink op. Woon je verder van de winkel af en ben je afhankelijk van een auto? Zorg dat je alle winkels in één rit kunt doen.

20.  Bonuskaart

Niet te vergeten, de bonuskaarten! Zo spaar je bij de jumbo punten voor gratis boodschappen, heb je bij de Lidl vouchers voor korting en bij de Albert Heijn ontvang je gepersonaliseerde aanbiedingen

21.  Huismerk

Er zijn maar een paar producten waar ik zelf het verschil merk tussen de A en een huismerk. Vaak zijn de huismerken een stuk voordeliger, zelfs als een A merk in de aanbieding is.

22.  Controleer de bonnetjes

Ik sta regelmatig weer bij de service balie dat er een korting niet is afgeschreven of dat de prijs niet klopt. Reken van tevoren zelf uit hoeveel je kwijt bent aan boodschappen, wijkt dit bedrag af? Ga dan opzoek naar de fout.

23.  Geen voorgesneden groente en fruit

Hoe makkelijk het af en toe ook is, je voelt het wel in je portemonnee. Heb je te veel aan een hele bloemkool in je eentje? Vries de andere helft gewoon in!

24.  Bewaar je restjes

Heb je wat over? Vries het in! Zo kun je ook een kliekjes dag maken als je geen zin hebt om te koken of als je kieskeurige eters hebt.

25.  Maak een eigen moestuintje

Dit doen is veel leuker dan ik van tevoren had verwacht! De zaadjes zijn niet erg duur in aanschaf en met een beetje creativiteit maak je zo een leuke moestuin.

26.  Seizoen producten

Aardbeien koop ik alleen in de aanbieding en in de zomer. Dan zijn ze het lekkerste en betaal je niet de hoofdprijs. Zo zijn er veel meer groente en fruit wat in bepaalde seizoenen een stuk goedkoper is.

27.  Verspil-mij-niet-bak

Ga je in de ochtend boodschappen doen? Veel winkels hebben een bak met vlees, zuivel en voorgesneden groenten van de datum van vandaag. Hier zitten dan kortingsstickers op. Neem alleen de producten mee die ook op je boodschappenlijstje staan, anders ben je uiteindelijk toch nog weer duurder uit.

28.  Ga naar de markt

Vlak voor sluitingstijd bieden veel marktkooplui hun producten goedkoper aan maar je moet wel een beetje geluk hebben. Vaak zijn de producten op de markt wel goedkoper dan in een supermarkten en zijn de aanbiedingen echt de moeite waard.

29.  ToGoodToGo

Een van mijn favoriete apps! Zo haal ik brood tegenwoordig alleen nog maar met TGTG-boxen en probeer ik met groente boxen zoveel mijn weekmenu te maken.

30.  Bezoek de supermarkt vroeg of laat

Kortingsstickers worden vaak aan het einde van de avond geplakt of vroeg in de ochtend. Als ze net de stickers hebben geplakt heb jij de keuze uit verschillende producten met korting. Hoe leuk is dat!

31.  Diepvries

Als je onze diepvries opentrekt ligt er veel brood in, mede door TGTG, maar ook veel porties eten. Zo hoeven we op drukke dagen niet gelijk iets af te halen maar trekken we de diepvries open. Als je veel groente koopt kun je deze ook prima invriezen.

32.  Verschil tussen de THT, TGT en UHT

THT betekend dat het product ten minste houdbaar tot is. Je kunt het product na die datum nog wel eten maar de kwaliteit wordt niet gegarandeerd. UHT betekend uiterlijk houdbaar tot en TGT betekend te gebruiken tot. Bij deze twee is het wel riskant om het te eten na de vermelde datum. Je kunt altijd even ruiken om te kijken of het nog goed is.

33.  Combineer aanbiedingen

Mijn favoriete hobby bij het shoppen! Korting op korting stapelen. Zo worden ook actie artikelen die 1+1 gratis zijn ook nog een kortingsstickers opgeplakt van 35%. Zo kun je flink besparen op je boodschappen.

34. Langs de weg

Op veel plekken langs de weg staan kraampjes met eieren, groente of fruit. Vaak vragen ze hier maar een klein bedrag voor. Kijk eens of ze bij jou in de buurt iets aanbieden langs de weg.

35. Ga niet met honger op pad

Op leeg maag boodschappen gaan doen is ook niet slim. Je wordt eerder verleid door alle lekkers wat er in de winkel ligt. Zorg dat je van te voren hebt gegeten om verleidingen te voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: