Mijn beleggingsavontuur

2016, ontdekken

Om mijn 18e opende ik mijn eerste beleggingsrekening bij de ING. Van beleggen zelf wist ik vrij weinig af, laat staan dat ik wist waar ik op dat moment in belegde of wat de kosten waren. Diezelfde maand kon ik alles verkopen omdat ik het geld nodig had om mijn schoolgeld te betalen. Ik heb toen twee belangrijke levenslessen geleerd:

  • – Weet waar je in investeert
  • – Beleg met geld wat je de komende vijf á tien jaar niet nodig bent.

2018, poging twee

Mijn tweede poging deed ik net voor mij 20ste verjaardag. Ik had een stabieler inkomen en geld achter de hand mocht er iets stuk gaan. Ik koos ervoor om te gaan beleggen bij Peaks. Op dat moment bestonden ze zo’n beetje 1,5 jaar en waren de kosten voor jonge beleggers (onder de 22) vrijwel niets. Ik koos voor een offensief profiel en durfde het risico te nemen want zo nuchter als ik toen was dacht ik dat ik niet bang werd van die rode cijfertjes. Tot naar een aantal maanden het behoorlijk inzakte en ik verlies had. Door alles wat ik vooraf had gelezen raakte ik niet in paniek en verkocht niks. Dit bleek een goede beslissing want naar een paar weken was mijn verlies weer winst geworden. Ik weet zeker dat als ik mij van tevoren niet had ingelezen, dat ik zo alles had verkocht met verlies. Beleggen doe je daarom ook voor de lange termijn.

2020, coronacrisis

Langzaamaan begon ik het steeds beter te begrijpen en durfde ik ook meer risico te nemen. Zo openende ik begin 2020 een beleggingsrekening bij DEGIRO. Begin maart, net voordat alles inzakte, deed ik mijn eerste investeringen, éen ETF-fonds en drie losse aandelen. Na een week was ongeveer de helft van het geld verdampt en zag ik mijn potje bij Peaks ook drastisch minder worden. Ik besloot toen om elke maand €50 in te leggen, dit heb ik vrij snel opgehoogd naar €100 per maand.

Langzaam krabbelde alles weer omhoog en verkocht ik mijn potje bij Peaks. De belangrijkste reden was dat ik €1 per maand moest gaan betalen. In 2 jaar tijd heb ik zo’n €650 bij elkaar weten te harken. Het grootste gedeelte was de afrondingen van betalingen en op het laatst legde ik elke week €5 extra in.

Ik begon mij steeds meer te verdiepen in aandelen en kocht elke maand wat bij van mijn vaste aandelen. Ik breidde ze steeds meer uit tot ik 10 verschillende aandelen had. Zo sloot ik 2020 af met een leuk rendement.

2021, keuzes

Begin 2021 gooide ik het roer om en nam wat meer risico. Hiermee maakte ik een grote fout door mij niet genoeg te verdiepen in welke aandelen ik nu precies investeerde. Ik koos er toen ook voor om het actief beleggen op een laag pitje te zetten en meer te focussen op passief beleggen. In plaats van elke maand €100 te storten op DEGIRO werd er nu elke maand €100 automatisch afgeschreven door semmie . Doordat ik weinig spreiding had in mijn losse aandelen kelderde deze hard naar beneden bij de eerste dip en had ik aan het einde van het jaar een klein verlies.

Het passief beleggen ging juist heel goed en zag ik elke week mijn geld groeien. Geld op de spaarrekening laten staan vond ik zonde en koos ik ervoor om ook Maeve haar geld te gaan beleggen op een speciale kinderbeleggingsrekening. Daarnaast opende ik een pensioenrekening bij BrandNewDay om mijn vrije jaarruimte te benutten.

Ik raakte ook geïnteresseerd in crypto en maakte een account aan bij Bitvavo. Ik begon met €50 om wat te proberen. Zo koos ik acht verschillende munten uit en legde hier af en toe wat extra op in. Aan het einde van het jaar had ik ondanks de daling nog een klein beetje winst. Doordat ik overal verschillende potjes had stond ik aan het einde van het jaar nog wel in de groene cijfers.

2022, nu verder

In Februari verdiepte ik mij meer in goud en besloot maandelijks €50 hierin te investeren. Ook boekte ik het geld uit wat bij semmie stond om het over te brengen naar BrandNewDay in verband de kosten. Ik wil mij wel weer meer gaan focussen op actief beleggen maar dit is niet mijn grootste doel. Aan het einde van het jaar wil ik €10.000 belegd hebben, waarvan het grootste gedeelte passief.

Zo zie je dat ik niet altijd de beste keuzes heb gemaakt en ook misstappen ben begaan. Gelukkig heeft de markt zich vaak goed hersteld en hou ik mijn emoties onder controle. Al denk ik wel eens van dat het wat sneller mag gaan en dat ik geen rode cijfers wil zien. Het geld ben ik de komende jaren nog niet nodig en wil dit uit laten groeien tot een pensioenpotje waarvan ik eerder kan stoppen met werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: