Zakgeld

Op welke leeftijd start je met zakgeld en hoe zo’n bedrag geef je dan? Ik zocht het voor je uit!

Met zakgeld (en kledinggeld) leer je kinderen de waarde van geld kennen. Dit is belangrijk voor later, zo moet je je wensen afstemmen op hoeveel geld je te besteden hebt. Niet alles kan, op = op.

Vanaf ongeveer 6 jaar herkent de verschillende munten. Dit zou een geschikte leeftijd om ermee te beginnen. Hoe ouder ze worden, hoe meer interesse er komt in geld. In het begin zou een kind sparen niet heel interessant zijn en geeft het liever uit. Als een kind ouder wordt begrijpen ze steeds beter als dat je spaart je er iets groters voor weer kunt kopen.

Hoeveel zakgeld geef je?

Dit hangt natuurlijk ook af hoe veel jezelf te besteden hebt en wat je kind van het zakgeld moet betalen. Als je kind hier bijvoorbeeld een abonnement van moet betalen kan het een heel ander bedrag worden dan een kind die hier alleen wat snoepgoed of speelgoed van hoeft te kopen. Maak van tevoren duidelijke afspraken waar het geld wel of niet voor bedoeld is. Zet samen de uitgaves op een rij en pas daar het zakgeld op aan.

Leeftijd Zakgeldbedrag (per week) in €

5 jaar    0,50

6 jaar    1 tot 1,40

7 jaar    1 tot 2

8 jaar    1 tot 2

9 jaar    1,10 tot 2

10 jaar  2 tot 2,30

11 jaar  2 tot 2,30

12 jaar  2,30 tot 3

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

In de tabel hierboven zie je wat een kind gemiddeld per leeftijd ontvangt. Het grootste gedeelte ontvangt het zakgeld per week, middelbare scholieren ontvangen dit vaker één keer per maand.

Leeftijd Zakgeldbedrag (in maand) in €

12 jaar  17 tot 20

13 jaar  20 tot 22

14 jaar  22 tot 25

15 jaar  22 tot 30

16 jaar  20 tot 25

17 jaar  22 tot 26

18 jaar  21 tot 26

Nibud Scholierenonderzoek 2020

Daarnaast zijn er veel middelbare scholieren die kleedgeld ontvangen. Gemiddeld ontvangen zij €50 per maand aan kleedgeld.

Contant of op de bank?

Bij de geboorte van Maeve hebben we gelijk een bank en spaarrekening geopend. Nu staat daar een paar cent op omdat ze met 1,5 jaar nog geen zakgeld krijgt. Nu wil ik haar straks het geld contant gaan geven zodat ze in mijn eigen meer de waarde van geld gaat zien. €10 op een bankrekening geef ik sneller uit dan €10 in mijn portemonnee. Als ze ouder wordt en haar behoefte anders wordt zullen we het bedrag splitsen, dus de helft op de bank en de andere helft contant.

Wat als ze nu gelijk alles uitgeven?

Ik zie dit zelf als een leerproces en zie het geven van zakgeld als doel hiervan. Wees niet te streng en laat ze ontdekken. Zo leren ze de waarde van geld kennen. Maar wat als het geld op is? Geef dan niet meer, zo snappen ze ook dat geld niet onbeperkt is. Willen ze voor een groter doel sparen help ze dan met bijvoorbeeld een spaarmeter zodat ze weten waarvoor ze sparen. Zo leren ze waarom ze sparen en dat het voor iedereen belangrijk is.

Duidelijke afspraken

Als ouder hou je natuurlijk wel een oogje in het zeil waaraan je kind het uitgeeft. Zo kun je van tevoren afspreken waaraan je kind het geld mag uitgeven en waaraan niet. Geef als ouder ook elke week (maand) op een vast moment het geld en spreek van tevoren af hoe lang ze hiermee moeten doen. Zakgeld is geen loon. Het vooral bedoeld om ervan te leren. Stel samen een zakgeldcontract op en zet hier al jullie gemaakte afspraken op. Onderteken deze samen zodat mocht een van jullie zich niet aan de regels houden, je hier op terug kunt kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: