Kinderbijslag binnen? Laat het voor je werken!

De kinderbijslag is weer gestort. Elk kwartaal ontvangen alle ouders in Nederland met kinderen onder de 18 jaar kinderbijslag. Van dit geld kun je een deel van de kosten van je kinderen betalen. Maar wat als je dit geld niet nodig bent? Waarom zou je het dan niet gaan beleggen?

Kinderbijslag

Het is elke kwartaal een leuk bedrag om mee te gaan beleggen. De bedragen verschillen per leeftijd categorie:

0 t/m 5 jaar – €230,69
6 t/m 11 jaar – €280,13
12 t/m 17 – €329,56

Bron: Svb.nl 2021

Stel, je gebruikt het geld van 0 t/m 5 jaar en dit elk kwartaal opzijzet dan heb je naar vijf jaar €5536,56 gespaard. Als je dit zou beleggen tegen 4% per jaar, wat vrij reëel is, dan heb je naar vijf jaar €6365,48. Dit is een winst van ruim €584! Dit komt door de rente op rente-effect. Je laat je geld dus voor je werken.

Rente op rente-effect

Het werkt eigenlijk heel simpel. Als je €100 inlegt en elk jaar 4% rente over krijgt groeit dit bedrag elk jaar meer. Het eerste jaar ontvang je over €100 4% rente, dus €4. Het tweede jaar wordt de rente berekend over het saldo wat er dan staat, €104. Hierover wordt nu de rente berekend en dit is €4,16. Je totale waarde is nu €108,16. Je hoeft hier zelf niks voor te doen, je laat je geld voor je werken. Zou je dit geld 25 jaar laten staan dan heb je €267. €167 zonder dat je er moeite voor hebt moeten doen.

Hoeveel heb ik dan over 18 jaar?

Als je het bedrag apart op een spaarrekening zet, heb je over 18 jaar: €20.169

Beleg je het geld met een rendement van 4% per jaar, dan heb je: €29.051

Zo zie je dat het aan het einde van de looptijd behoorlijk scheelt of je het geld op een spaarrekening hebt gezet of hebt belegd. Door inflatie kun je elk jaar minder kopen voor hetzelfde geld. Het gemiddeld rendement van 4% is hoger dan de gemiddelde inflatie.

Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt een deel van je inleg verliezen. 4% is natuurlijk een gemiddeld rendement. Dit betekent niet dat je dit elk jaar zal gaan halen. Het ene jaar haal je bijvoorbeeld 10% rendement en het andere jaar maak je juist verlies. Daarnaast is het ook de vraag waarin in je gaat investeren. Kies je voor veel risico dan is de kans groot dat je hele hoge pieken hebt en hele diepe dalen. Kies je voor een indexfonds dan spreid je geld meer over verschillende bedrijven waardoor je schommelingen minder voelt.

Doordat je het bedrag niet in één keer inlegt koop je op momenten wanneer de koers hoog staat maar ook wanneer die laag staat. Hoe dat precies zit en waarom spreiden belangrijk is, lees je hier.

Beleggen voor je kind of voor jezelf?

Wij kiezen ervoor om het geld te beleggen op Maeve haar naam. Dit betekent dat als zij 18 wordt dit geld voor haar is. Je hoeft het natuurlijk niet te beleggen voor je kind maar kunt het ook voor jezelf gebruiken. Wil je als de kinderen uit huis zijn een mooie reis maken of wil je gewoon een appeltje voor de dorst, het is een leuk bedrag wat je elk kwartaal ontvangt van de overheid.

Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt een deel van je inleg verliezen. Deze blog bevat affiliatie links, je leest er hier meer over.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: