Payday!

Vandaag is het payday! Woehoe, één van de leukste dagen van de maand. Maar hoe start ik een nieuwe maand en wat zijn de eerste dingen die ik doe?

Voor de nieuwe maand begint

Ik maak eerst een overzicht met alle aanstaande rekeningen, niet de vaste lasten maar de (onverwachte) rekeningen die we die maand moeten betalen. Deze zet ik alvast klaar met een automatische incasso zodat ik het niet vergeet.

Van de vaste lasten heb ik apart Excel bestand, zo weet ik precies hoeveel geld ik op de vaste lasten rekening moet hebben staan. Dit bedrag hou ik iets ruimer aan, mocht er een iets extra worden afgeschreven staat er genoeg geld.

Hoeveel staat er nog op de rekening?

Zodra mijn salaris gestort is kijk ik hoeveel er nog op de rekening stond voordat dit gestort werd. Als ik door bijverdienste of een bonus extra heb gekregen en dit bedrag is groter dan €25, maak ik dit over naar de spaarrekening of beleggingsrekening. Alles onder dit bedrag laat ik staan.

Verdelen

Een deel van mijn salaris maak ik gelijk over naar de vaste lasten rekening. Daarna zorg ik ervoor dat er extra geld wordt overgemaakt voor rekeningen die betaald moeten worden. Zodra ik dit heb gedaan weet ik hoeveel geld we overhouden voor de variabele lasten.

Beleggen

Deze worden afgeschreven door een automatisch incasso. Als ik een bonus, veel kleding verkoop of extra heb bijverdiend maak ik deze handmatig over. Als we in de maand geen bijzonderheden hebben maak ik vaak ook wat extra’s over.

Sparen

Zolang onze buffer voldoende blijft vul ik deze maandelijks met kleine bedragen aan. Ik investeer mijn geld liever dan dat ik het laat slapen op de spaarrekening.

Aflossen

Nu we al onze schulden hebben afbetaald en het bouwdepot van de hypotheek nog openstaat lossen we nu niks af. Toch hou ik dit in mijn lijstje zodat ik op dat moment kan beslissen of ik wel of niet extra ga aflossen op de hypotheek.

Variabele lasten

Het geld wat overblijft gebruiken we voor de variabele lasten. Als we in een maand een verjaardag hebben leg ik aan het begin van de maand geld opzij zodat we dat hiervan kunnen pakken. Ik schrijf bij elke uitgave op hoeveel en waar we geld uit hebben gegeven en onder welke categorie die valt.

Overzicht

Doordat ik precies weet hoeveel er elke maand wordt weet ik hoeveel we de rest van de maand te besteden hebben. Stefan heeft een zakelijke rekening bij een andere bank, hiervan maakt hij elke maand een bedrag over de naar de gezamenlijke rekening.

Er zitten soms ook maanden tussen dat we een grote uitgave hebben zoals afgelopen maand behang en verf voor Maeve haar slaapkamer. Hiervoor hebben we een apart spaarpotje. In sommige gevallen krijg ik een extra bedrag van Stefan om geen geld van de aparte spaarrekening te halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: