Spreiden van je beleggingen

Mede door de oorlog in Oekraïne neemt de koopkracht steeds verder af. De gasprijzen rijzen de pan uit en de brandstofprijzen stijgen elke dag. Dit is ook te merken op de beurs. Je ziet de winst op je beleggingen verdampen. Daarom is het spreiden ontzettend belangrijk, ik leg je uit waarom.

Waarom spreiden?

Als we het in de beleggingswereld hebben over spreiden hebben doen we dat als volgt: Je smeert je beleggingen uit over verschillende werelddelen, landen, sectoren en belegging categorieën. Je kunt al je geld inleggen in 1 specifiek aandeel waarvan jij verwacht dat het goed gaat doen. Je bent dan afhankelijk van dat ene aandeel: als het fout afloopt met het bedrijf, dan gebeurt hetzelfde met het te verwachten rendement.

Dat risico kun je gelukkig heel simpel voorkomen. Door niet alleen in dat ene bedrijf te beleggen maar om je beleggingen flink te spreiden. Dus investeer wel in dat ene bedrijf, maar ook in heel veel andere bedrijven en beleggingscategorieën. Je kunt op verschillende manieren spreiden. 

Manieren om beleggingen te spreiden

Iedere sector presteert van tijd tot tijd anders. Het kan bijvoorbeeld best eens tegenzitten in de bouwsector, terwijl de financiële sector op hetzelfde moment als een trein gaat. Als je al geld in één bepaalde sector stopt, dan ontstaat het risico dat je te afhankelijk wordt van presentaties daarvan.

Het kan natuurlijk ook positief uitpakken als je precies op het juist moment instapt en ook weer uitstapt. Niemand kan de beurs precies voorspellen dus weet je van tevoren nooit of je nu precies op het goede moment ben ingestapt op uitgestapt bent. Het kan ook andersom, dat je net op het hoogste punt instapt. Als je al geld in één sector hebt zitten heb je geen andere sector die het verlies kan compenseren. Daarom is spreiden extra belangrijk. 

Spreiden over verschillende landen

Het ene land is, ook op de beurs, de andere niet. Bij een dip van corona- of andere kredietcrisis-achtige proporties gaan vrijwel alle grote beurgenoteerde bedrijven uit alle landen mee in de ellende, maar in de tussentijd presteren verschillende bedrijven uit verschillende landen heel anders. 

Neem bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, dat afgelopen jaren met een Brexit te maken had. Al die speculatie daarover en de nieuwe regeltjes hadden een flinke impact op de Engelse beursgenoteerde bedrijven. Vergelijken we de presentaties van die Engelse bedrijven met aandelen uit Zweden of Nederland, dan zien we een flink verschil. Ten opzichte van beursgenoteerde bedrijven in Engeland en Zweden was je van 2010 tot en met 2015 slecht af bij Nederlandse bedrijven maar van 2015 tot 2020 het beste. 

Prestaties Nederlandse, Zweedse en Engelse aandelen
De prestaties van de grootste aandelen genoteerd aan de Engelse, Nederlandse en Zweedse beurs inclusief rendementen en genoteerd in euro’s. Hiervoor zijn de MSCI United Kingdom Index, MSCI Netherlands Index en MCSI Sweden index gebruikt. Behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Het probleem: niemand weet vooraf welke bedrijven uit welk land de winnaars zijn. Daarom doe je het beste eraan om te spreiden over verschillende bedrijven uit heel veel verschillende landen. 

Spreiden over verschillende beleggingscategorieën

Als je al je geld in aandelen belegt is de kans groot dat deze een flinke duikvlucht maakt wanneer er een grote crisis is. Je kunt het wat beperken door ook in andere beleggingscategorieën, zoals obligaties, te beleggem.

Obligaties nemen tijdens een crisis vaak geen duikvlucht, zoals aandelen wel doen. Je kunt daarom ook een deel van je geld investeren in obligaties om als je wat minder risico wilt nemen en niet volledig afhankelijk wilt zijn. 

Beleg je alleen in aandelen(fondsen) maar zijn je beleggingen wel goed gespreid over verschillende werelddelen, landen en sector? Dan hoef je niet bang te zijn voor zo’n duikvlucht op lange termijn. Als je horizon maar lang genoeg is heeft de beurs genoeg tijd om te herstellen. Hoe dat precies werkt lees je hier.

Inleg spreiden

Behalve je beleggingen spreiden kun je ook je inleg spreiden. Dat levert op lange termijn niet het beste rendement maar verklein je wel het risico van beleggen mee.

De ene maand staan je beleggingen hoger dan de andere maand. Als je iedere maand geld inlegt, koop je tegen een andere koers. Niet alleen als de koers hoog staat, maar ook als die laag staat. 

Leg je eenmalig een bedrag in? Dan ben je afhankelijk van die ene aankoopkoers op het moment dat je belegt. Leg je iedere maand een bedrag in? Dan ben je minder afhankelijk, je ‘middelt’ daarmee als het ware de aankoopkoers.

Let wel: als je een groot bedrag te beleggen hebt, loont het op de lange termijn meestal om dat bedrag zo snel mogelijk te beleggen. Elk maand dat je later belegd loop je rendement mis. Wil je minder risico nemen? Dan kun je het bedrag gespreid inleggen. 

Te veel spreiden, kan dat?

Ja, dat kan zeker. Wie bijvoorbeeld belegt in een fonds met Europese bedrijven, hoeft niet ook nog eens te beleggen in een dat de grootste Nederlandse bedrijven volgt. Grote kans dat die grootste Nederlandse bedrijven namelijk óók zijn opgenomen in dat Europees-georiënteerde fonds. 

Door te belegen in zo’n fonds met Nederlandse bedrijven brengt je dus niet per se meer spreiding aan, maar moet je mogelijk wel extra kosten betalen. Dit kan op lange termijn een behoorlijk bedrag zijn. Je kunt dus zeker te veel spreiden. 

Zelf spreiden

Je kunt natuurlijk zelf ook aan het werk. Uitvoerig onderzoek doen naar de beste aandelen van verschillende landen en daarna uitzoeken wat volgens jou het beste aandelen zijn uit verschillende sectoren. Maar dit is best veel werk en behoorlijk duur. Want als je allemaal losse aandelen koopt, moet je ook transactiekosten betalen. 

Je kunt ook gewoon een fonds uitkiezen waarmee je meteen belegt in duizenden aandelen of obligaties over de hele wereld tegelijk. Of in een paar van zulke fondsen. Scheelt een hoop tijd en kosten. 

Brand New Day

BrandNewDay heeft het zware werk al voor je gedaan. Zij hebben verschillende fondsen voor je gemaakt waar je uit kunt kiezen als je vrij gaat beleggen. Kies je ervoor om via een model portefeuille te beleggen, dan hebben zij een selectie gemaakt van fondsen, die het beste bij jou beleggingsstrategie passen.  Hieronder zie je de spreiding van een van die fondsen. 

Zoals je kunt zien is de spreiding heel breed. Zo loop je minder risico dat je je geld verliest. Wil je hier meer over weten of beginnen met beleggen? Dat kan hier. 

Disclaimer

Ik ben geen financieel adviseur en deel alleen mijn ervaringen. Doe altijd je eigen onderzoek en laat je goed voorlichten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. De inhoud is 100% van BobsCenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: