Verbouwen of verhuizen

Om überhaupt een huis te vinden binnen je budget en te bezichtigen is al een hele opgave deze tijd. Laat staan om een bod uit te brengen die niet ruim boven de vraagprijs ligt om kans te maken. Maar wat als je nu echt niet meer tevreden bent in je huidige woning? Misschien wordt het je nu wel veel te groot omdat de kinderen uit huis gaan of ga je genieten van je welverdiende pensioen maar is je huis niet levensloopbestendig. Misschien is het verbouwen ook wel een optie voor jou.

Overwaarde

Het voordeel van hoge huizen prijzen is de kans groot dat je zelf ook overwaarde hebt. Je kunt dit gebruiken voor een verbouwing of om een andere woning te kopen. Hoeveel overwaarde je hebt is afhankelijk van verschillende factoren zoals hoe hoog je hypotheek nog is en hoe de staat van je woning is. Woon je in een buurt met allemaal soort gelijke huizen en is er toevallig net eentje verkocht? Dan kun je voor jezelf wel een inschatting maken hoeveel overwaarde je ongeveer hebt. Reken je niet gelijk rijk, ondanks dat het een soort gelijk huis is betekend dit niet dat die van jou net zoveel oplevert. Misschien hebben zij die verbouwing al gedaan die jij in gedachten hebt. Om het zeker te weten kun je een afspraak maken bij een makelaar. Deze komen vaak vrijblijvend langs voor een gesprek en waardebepaling in de hoop dat ze je huis mogen verkopen.

Hypotheek adviseur

Behalve dat verbouwen vaak een hoop tijd kost is het vaak ook erg duur. Je hypotheek ophogen zou een optie kunnen zijn. Ga eens een gesprek aan met een hypotheekadviseur en ontdek de mogelijkheden. Staar je niet blind op wat je kunt lenen en hoeveel extra je op kunt nemen. Je moet het hoe dan ook terugbetalen en de maandlasten dragen. Kijk naar wat jij maximaal kwijt wilt zijn aan maandlasten van je hypotheek en of dit mogelijk is met je wensen.

Je situatie kan afgelopen jaren behoorlijk veranderd zijn. Je bent misschien minder gaan werken of ander werk gaan doen waarmee je meer verdiend. Dit zijn allemaal punten waar je rekening mee moet houden als je naar een hypotheekadviseur toe gaat. Als je minder bent gaan verdienen kun je ook minder hypotheek krijgen.

Maak je wensen concreet

Wat wil je precies? Zet je plannen concreet op papier maar wees voor realistisch. Zie niet alleen de nadelen van je huis maar ook de voordelen zoals die heerlijke tuin die op het zuiden ligt. Woon je midden in de bouw en wil je meer tuin? Ja, dan wordt het lastig en is verhuizen een betere optie. Om te kijken of verhuizen een realistisch optie is maak je hier ook een wensenlijstje voor. Verfijn je zoekresultaten en kijk wat er binnen jouw budget te koop staat. Zijn deze al wel volledig naar wens of moet er nog veel aan gedaan worden?

Offertes

Eind 2021 hebben wij het asbest dak van de schuur laten verwijderen. In totaal zijn er 5 bedrijven langs geweest en hebben allemaal een offerte gemaakt. Het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste was maar liefst €2300! Het kan dus echt wel lonen om meerdere offertes op te vragen en deze te vergelijken. Zijn je wensen te duur of zijn er bepaalde dingen toch niet mogelijk? Kijk of je het aankunt passen zodat het toch naar je wensen voldoet. Lukt dit niet, kijk dan weer eens op funda. Staan er huizen op waar je wel warm van wordt als je een verbouwing laat doen? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Laat het dan even gaan en geniet van het heerlijke lentezonnetje.

Voordelen & nadelen

Voordelen verbouwenNadelen verbouwen
Je blijft op dezelfde plek wonen waardoor je niet met alle spullen hoeft te verhuizenZorgt voor veel rommel en lawaai. Soms moet je je huis voor een aantal dagen verlaten
Meer ruimte creëer door een aanbouw of dakkapelVerbouwen kost veel tijd
WaardevermeerderingSommige kosten van verbouwingen verdienen zich niet terug en leveren geen waardevermeerdering op.
VerduurzamenKost veel geld voordat je het terugverdiend hebt
Voordelen verhuizenNadelen verhuizen
Je kunt kiezen voor een andere buurt of om dichter bij je werk/familie te gaan wonenJe krijgt te maken met bijkomende kosten zoals de kosten van een notaris en makelaar.
In de huidige woningmarkt verkoop je je huis voor een goede prijsJe moet ook duur kopen waardoor een huis sneller onder water kan staan
Je profiteert van de lage renteJe moet veel regelen zoals de verkoop van je huidige huis en het verhuizen van je spullen
Je kunt opzoek gaan naar een woning met jou woonwensenWoningaanbod is zeer beperkt in de huidige woningmarkt

Wat past het beste bij jou?

De keuze maak je niet zomaar, ieder situatie is anders. Het belangrijkste is om je goed te laten adviseren en ook rond te kijken naar andere mogelijkheden. Hou er ook rekening mee dat het verbouwing van je huis vaak waardevermeerdering is maar als de woningmarkt inzakt je alsnog onder water kunt staan. Ditzelfde geldt als je gaat verhuizen. Zet alles voor jezelf goed op een rijtje en neem alle plus en minpunten mee. Zo kun jij beslissen of je kiest tussen verbouwen of toch gaat verhuizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: