Studieschuld

Als je klaar bent met studeren is de kans groot dat je een studieschuld hebt opgebouwd. Als je naar de hoogte van je studieschuld kijkt kun je er best van schrikken. Eén ding is zeker: je bent niet de enige met een studieschuld. De gemiddelde studieschuld in 2021 was volgens heb CBS €15.200.

Studiefinanciering

Op het MBO ontvangt iedereen een basisbeurs, deze wordt omgezet naar een gift als je je diploma behaald. Het bedrag dat je ontvangt hangt af als uitwonend of thuiswonend bent. Als je recht hebt op een aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders. Ook heb je recht op een studentreisproduct, of terwijl een OV kaart. Hiermee kun je vrij of met korting reizen met het openbaar vervoer. Heb je een dure studie dan kun je ook altijd nog lenen. Dit bedrag moet je na je studie weer terugbetalen.

Het grote verschil tussen MBO en HBO is dat er geen basisbeurs meer is. Hierdoor ben je eerder genoodzaakt om geld te lenen. Nu heeft de regering in het coalitieakkoord afgesproken om de basisbeurs terug te brengen, hoera! Helaas is het nog niet zo ver. Een gemiddelde studie duurt zo’n 4 jaar. Stel je zou elke maand €500 lenen dan heb je aan het einde van je studie een schuld van €24.000, zonder rente. Toch een flink bedrag.

Terugbetalen

Hoeveel je per maand terug moet betalen hangt af van je draagkracht. Het inkomen van je partner telt mee bij de berekening van je draagkracht. Het terugbetalen gebeurt met een automatische incasso. Voordat je daadwerkelijk begint met aflossen heb je een aanloopfase, in deze periode ben je niet verplicht om af te lossen.

Je kunt ervoor kiezen om extra af te lossen op je studieschuld. Een studieschuld blijft hoe dan ook een schuld die je toch ooit terug moet betalen. Dan kan het beter maar zo snel mogelijk toch? Er zijn ook genoeg die maximaal lenen en dit geld gaan beleggen. Een studieschuld is net als een hypotheek een schuld. Deze moet je hoe dan ook terugbetalen. Door sneller af te lossen ben je eerder van je studieschuld af. Je weet nooit hoe de toekomst gaat lopen en of je de maandlasten kunt dragen.

Tips om versneld af te lossen

Begin zodra het kan

Wacht niet tot je aanloopfase voorbij. Begin gelijk zodra je je eerste salaris hebt ontvangen.

Betaal elke maand iets terug

Als is het maar een euro. Het zien zakken van je studieschuld hou je gemotiveerd om het elke maand weer te doen.

Neem de aflossing op in je vaste lasten

Bereken hoeveel je extra kunt aflossen en ook wilt doen. Neem dit mee in je budgettering en aflossen maar! Wist je dat je bij DUO ook je maandbedrag kunt verhogen? Dan heb je hier helemaal geen omkijken meer naar.

Beloon jezelf

Dat je begonnen bent met extra aflossen is al een hele stap! Stel voor jezelf doelen en als je een doel bereikt trakteer jezelf op iets leuks of lekkers. Zo blijf je gemotiveerd en blijft het leuk.

Lage rente

Zie dit niet als reden om niet te gaan aflossen. Je weet natuurlijk nooit of deze toch nog gaat stijgen. Alles wat je dan al hebt terugbetaald is mooi meegenomen.

Inkleuren maar!

Maak of print voor jezelf een leuke terugbetaald uit. Elke keer als je een doel behaald mag je weer inkleuren. Zo hou je het extra leuk!

Onze studieschuld

Nu hebben we beide geluk dat we geen dikke studieschuld hebben en niet veel hoeven af te lossen. Stefan heeft helemaal geen studieschuld, hij is op 16e begonnen met een MBO BBL opleiding. De werkgever betaalde de schoolkosten.

Ik ben zelf begonnen met een MBO 4 opleiding. Naar 3 jaar was ik de motivatie kwijt en had ik behoefte om een andere weg in te slaan. Zo ben ik met een BBL 2 opleiding bij mijn huidige werkgever terecht gekomen. Omdat ik een basisbeurs en een reisproduct heb gehad moest ik deze terug betalen. Natuurlijk baalde ik maar wist ook dat dit goed zou komen. De totale schuld stond op €5212,18. In de aanloopfase heb ik niks extra afgelost omdat we net de sleutel van ons huis hadden en het geld daar beter voor konden gebruiken.

Nadat ik mijn diploma had behaald koos ik ervoor om door te leren en een BBL 4 opleiding te gaan doen. Na een belletje met DUO kwam ik erachter dat als ik mijn diploma zou behalen dat het bedrag om werd gezet naar een gift. Voor mij een extra motivatie om door te leren.

Inmiddels zit ik mijn 3e jaar en verloopt de opleiding goed. Af en toe zijn de 2 avonden in de week veel en mis ik de vrijheid. Ik zie dit als een investering in mijzelf waardoor ik door kan groeien bij mijn huidige werkgever.

Ik kies er dan ook voor om niet af te lossen op mijn studieschuld omdat in mijn ogen geen zin heeft als dit toch wordt kwijtgescholden. Mocht ik onverhoopt toch mijn opleiding niet behalen dan wordt deze zo snel mogelijk afgelost.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: