Februari 2022

Net zoals het weer was februari een onstuimige maand. Met bedragen die ruim binnen ons budget lagen maar ook forse uitschieters.

Boodschappen – €315,81 | €350

Afgelopen jaar hebben we ons budget verhoogt naar €350 in plaats van €300. Meestal blijven we ruim binnen dit bedrag, zo ook deze maand. Toch merk ik wel dat boodschappen flink duurder zijn geworden. Aankomende maand houden we €350 aan maar ik denk dat ik hierover ga komen door de verjaardag van Stefan. Vaak brengt mij dit wel weer op nieuwe en creatieve recepten in combinatie met ToGoodToGo boxen.

Verzorging – €102,01 | €50

Onder dit kopje valt ook de chiropractor. Hier ben ik deze maand één keer geweest, totaal kostte dit €55. Daarnaast heb ik andere medicijnen gekregen voor de misselijkheid, de eigen bijdrage kostte €19,53. Als ik deze bedragen eraf haal heb ik nog €27,48 uitgegeven aan voornamelijk shampoo en tandpasta. Dit jaar staan nog 2 afspraken gepland bij de chiropractor. Dit betaal ik uit het verzorgingspotje.

Brandstof – €165,52 | €200

Aangezien Stefan zijn auto zakelijk tankt scheelt dit behoorlijk in ons budget. Alhoewel de brandstofprijzen zo extreem hoog zijn dat ik dit echt wel merk. Helaas kan ik niet zonder een auto en tank ik elke 1,5 week de auto vol. Nu ben ik deze maand een paar extra dagen vrij geweest waardoor ik één keer minder hoefde te tanken. Aankomende maand hou ik hetzelfde budget aan en hoop dat de brandstofprijzen niet nog meer gaan stijgen.

Uiteten/afhaaleten – €333,60 | €100

Dit bedrag wil ik snel vergeten want ik geloof niet dat we ooit in één maand zoveel hebben uitgeven aan uiteten gaan of afhaaleten. In totaal hebben we 2 dure etentjes gehad waardoor het bedrag natuurlijk snel omhoogschoot. Voor aankomende maand wil ik echt onder de €100 blijven.

Spullen – €88,14 | €100

In het begin twijfelde ik heel erg om de boodschappencursus van Porterenee aan te schaffen maar heb dit uiteindelijk wel gedaan, dit kostte €69 en verwacht ik weer terug te verdienen met het boodschappen doen. Daarnaast ben ik twee keer bij de action geweest wat totaal €11 was, kocht ik een nieuw boek en een fotolijstje bij de Xenos. Aankomende maand wil ik dit bedrag verlagen naar €50.

Maeve + baby – €582,78 | €150

Ik kan hier veel over zeggen maar soms loopt het net even wat anders. Maeve bedacht dat ze wel weer een paar CM kon gaan groeien waardoor haar kledingkast nodig aangevuld moest worden en een paar nieuwe schoenen geen overbodige luxe was. Nu ik bijna 28 weken zwanger ben van de baby begint het ook wel te kriebelen om hier kleertjes voor te gaan kopen. Ik geef gelukkig niet elke maand zoveel uit aan Maeve en de baby, ik hou een gemiddelde van €150 aan en de maanden dat ik onder dit bedrag blijf zet ik opzij voor de dure maanden. Aankomende maand verhoog ik dit budget niet tenzij de kinderwagen eerder geleverd wordt.

Overige/onverwacht kosten – €182,69 | €250

Hier betalen we alle kosten van waar we niet echt een potje voor hebben of jaarlijks betalen. Zo betaalde we deze maand de rekening van het drinkwater, €138,36. Ook heb ik verschillende pakketjes verstuurd en moest ik hiervoor verzendkosten betalen, deze werden (bijna) altijd betaald door de koper maar ik moet dan wel zelf even verzendlabel aanmaken en betalen. De overige kosten zijn parkeerkosten bij het ziekenhuis. Volgende maand wordt de tandartsrekening, lactatiekunde de bekeuring betaald.

Sparen – €100 | €300

Vorige maand was sparen ook niet echt een succes, deze maand ook niet. Toch blijft sparen niet mijn belangrijkste doel aangezien we voldoende buffer hebben en Stefan zijn werkzaamheden goed lopen. Wel hebben we aan koopzegels en 52 weken spaarchallenge extra gespaard maar dit tel ik niet bij elkaar op. Volgende maand wil ik mijn spaardoel wel behalen dus het bedrag staat al klaar met een automatische incasso.

Aflossen – €0 | €200

Waarin aan het begin van de maand erg enthousiast was om weer extra af te lossen voelde het nog niet goed om het te doen. Vorige maand dacht ik dat het bouwdepot afgesloten kon worden waarna ik een herinnering kreeg dat we de zonnepanelen nog niet binnen hebben en de rekening ook nog niet. Nu zouden we dit van de spaarrekening kunnen betalen maar we kiezen ervoor om nog even te wachten tot we de definitieve rekening hebben.

Beleggen – €604,09 | €150

Door de verkoop van Maeve haar kleding, €286,09, konden we ruim extra inleggen. Daarnaast wou ik graag meer gaan beleggen en omdat we niet zouden gaan aflossen heb ik wat extra ingelegd. Volgende maand wil het weer terugbrengen naar €150 en alleen het geld van verkoop extra in te leggen.

Totaal variabele kosten – €2474,64

€2474,64 lijkt natuurlijk een behoorlijk bedrag en dat is het ook. Ons totale budget was €1850. Onze vaste lasten waren deze maand lager waardoor we ook meer ruimte in ons budget hadden. Door altijd een beetje extra op de rekening te houden hoeven we niet rood te staan of geld over te boeken van de spaarrekening. Rood staan gebruiken we eigenlijk nooit. Ik laat dit alleen aan staan zodat als er een rekening wordt afgeschreven en ik mijn salaris nog niet heb ontvangen, dit altijd afgeschreven kan worden.

Aankomende maand is ook een duurdere maand door verschillende rekening. Zoals ik nu heb gebudgetteerd houden we hetzelfde bedrag aan. Ook verwacht ik meer loon omdat mijn ouderschapsverlof is afgelopen en ik terugga naar 32 uur werken in plaats van 24 uur. Dit geld wil ik niet volledig in mijn budget stoppen maar extra sparen of toch af te lossen op de hypotheek.

Vind ik persoonlijk dat we erg zuinig leven? Nee, absoluut niet en ik weet zeker als we de touwtjes strakker aantrekken we meer geld kunnen sparen of beleggen. Als variabele uitgave vind ik gebudgetteerd bedrag van €1850 aan de hoge kant en wil ik dit straks ook weer beperken. Toch zit hier ook €650 aan sparen, aflossen en beleggen in. Wat neer komt op ongeveer een derde van de totale uitgave.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: