Beleggen in crypto een slimme keuze?

Je ontkomt er niet meer aan, beleggen in crypto. De ene heeft nog mooiere verhalen dan een ander maar is het zo verstandig om je gehele vermogen hierin te stoppen?

Hoge pieken, diepe dalen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te beleggen in crypto in plaats van beleggingen in aandeelfondsen. Het rendement van afgelopen jaren kan niet op tegen de torenhoge rendementen van Bitcoin bijvoorbeeld. Waar in januari 2015 de waarde van 1 Bitcoin onder de $200 dook was dit op 1 januari 2022 rond de $47.000. Zo zijn er nog genoeg andere crypto valuta die ook flink zijn gestegen.

Crypto heeft ook een groot nadeel. Waar je hele hoge pieken hebt heb je ook hele diepe dalen. Zo kan de koers met een sneltrein vaart enkele duizenden dollars zakken. Als je rond een hoge piek hebt gekocht zie je je zuur verdiende geld snel verdampen. Je moet dan stevig in je schoenen staan en niet gelijk alles verkopen met verlies.

Snel rijk worden

Vaak hopen mensen opeens geld in crypto stoppen, zonder onderzoek te hebben gedaan, snel rijk te worden. Helaas werkt het niet zo. Op dit moment is de waarde van 1 Bitcoin $39.356. Zodra ik dit online zet kan het zijn dat de waarde flink gedaald of gestegen is. Vooral met wat er nu speelt in Oekraïne is het nog onvoorspelbaarder geworden. Of de waarde van 1 Bitcoin nu te hoog is of te laag is moeilijk te bepalen. Het is nog steeds een beetje wat de gek ervoor geeft.

Toegevoegde waarde van cryptovaluta

Voor wie aandelen koopt ontvangt daarmee een stukje eigenaarschap van een bedrijf. Maakt het bedrijf winst, dan profiteer je daarvan omdat je een soort van mede-eigenaar bent. Beleg in je in een fonds dan geef je de bedrijven kans om ze te laten groeien. Met jou belegde geld kunnen bedrijven hun producten of diensten verbeteren, zo meer winst maken en eventueel meer uitkeren aan de aandeelhouders.

De onderliggende waarde mist nog bij cryptovaluta. Wie bijvoorbeeld Bitcoin koopt, zorgt daar niet gelijk voor dat die Bitcoin beter wordt. Meer vraag naar Bitcoin leidt bijvoorbeeld niet tot meer dividend of sneller en veiligere transacties. Een investering is pas echt wat waard als iemand anders is die die Bitcoin overneemt voor meer geld.

Nieuw betaalmiddel

Het is je vast wel eens verteld dat crypto valuta het betaalmiddel van de toekomst is. Op sommige plekken worden deze al geaccepteerd als betaalmiddel. De kans dat dit wereldwijd gebeurd is relatief klein omdat de prijs te veel op en neer gaat. Het kan natuurlijk zijn dat er op een gegeven moment wel een wereldwijd gebruikt gaat worden maar dan is er nog de vraag; welke precies? Er zijn namelijk zoveel verschillende crypto munten.

Risico’s

Het gebrek aan toezicht op cryptovaluta maakt ook dat bezitters van kwetsbaar zijn voor de risico’s. Zo zijn crypto valuta ook vatbaarder om geld wit te wassen, belastingontduiking en oplichting. Zorg er ook voor dat je je account goed beveiligd zodat je niet (minder snel) gehackt kunt worden.

Die vaatbaarheid van criminaliteit heeft de overheid ook gealarmeerd. En dat maakt ook dat overheden zich er steeds meer mee gaan bemoeien. Zeker als het gaat om aanzienlijke vermogens gaat die belast dienen te worden. China is een van de landen die crypto valuta al volledig in de ban heeft gedaan. De Europese Unie is momenteel bezig met de E-Euro. Inderdaad: dat is een digitale munt met dezelfde waarde van de Euro, ter aanvulling op contant geld.

Mijn crypto portefeuille

Naast dat ik beleg in aandeelfondsen, losse aandelen en op een pensioenrekening heb ik een klein bedrag in crypto zitten. Dit is ongeveer 10% van mijn gehele portefeuille. Ik kies hier bewust voor om meer spreiding te creëren. Ik heb niet al het geld in Bitcoin gestoken maar verdeeld over 8 verschillende munten. Op mijn hoogste pieken behaalde ik een rendement van zo’n 50%, nu heb ik zelfs een klein verlies van ongeveer 10%. Ik leg maandelijks geen extra bedrag in en wil ook niet dat het groter dan 10% van mijn portefeuille wordt omdat ik het teveel vind fluctueren.

Wil je echt graag crypto gaan kopen? Wees je bewust van de risico’s. Doe dit dan verantwoorde en zorg ervoor dat je dit doet met geld wat je echt kunt missen. Zelf zit ik bij Bitvavo. Zij hebben lage kosten en een goed beveiligde app. Als je mijn code 2AF9921898 gebruikt, krijg ik hiervoor een vergoeding.

Deze blog bevat een affiliatie link. Dit betekend dat ik hier een vergoeding voor krijg. Je leest er hier meer over

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: