WOZ – Waarde

Als je een koophuis hebt ontvang je deze maand de nieuwe WOZ-waarde van je woning. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen heffingen zoals de onroerendezaakbelasting. Bij een huurhuis bepaald de WOZ-waarde de hoogte van de huurprijs. De gemeente bepaald doormiddel van een taxatie de WOZ-waarde.

Voordelen hoge WOZ-waarde

Het klinkt heel gek dat een hoge WOZ-waarde ook voordelen kan hebben. Niemand wil veel belasting betalen. Door een hoge WOZ-waarde kun je een lagere hypotheekrente krijgen. Let wel op, dit geldt alleen voor hypotheken zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Waarom niet voor NHG? NHG springt bij als je niet meer in staat bent om de maandelijkse lasten te betalen en je noodgedwongen je woning moet verkopen. Als je na verkoop een restschuld over houdt neemt NHG deze schuld over. Je betaald bij het afsluiten van je hypotheek eenmalig een bedrag, dit wordt ook wel de borgtochtprovisie genoemd. Dankzij NHG zijn hypotheekverstrekkers ervan verzekerd dat ze hun geld terugkrijgen en geven daarom korting op hun hypotheekrente. Dit betekend dat je het laagste rentetarief krijgt.

Als je een huis hebt zonder NHG loopt de bank meer risico dat je zij hun geld niet terugkrijgen. Hiervoor rekent de bank een hogere rente. Als je een huis koopt van €400.000 en je hypotheek is ook €400.000 dan zit je in de hoogste rente klasse omdat 100% hebt geleend. De bank neemt veel risico en rekent hier een hoge rente voor. Doordat je elke maand aflost wordt je hypotheekschuld lager. Als je hypotheek onder de €360.000 heb je 10% van je hypotheek afgelost. Hierdoor is je hypotheekschuld nog 90% is van de woningwaarde. De bank loopt minder risico waarvoor je dus renteopslag krijgt. Je gaat dus minder rente betalen.

Banken werken met verschillende percentages en regels. Zoek goed uit hoe het voor jou werkt.

Maar wat heeft een hogere WOZ-waarde hier nu mee te maken? Door precies het tegenovergestelde te doen. Als je nieuwe WOZ-waarde is €450.000 en je hypotheek onder de €360.000 is je hypotheekschuld nog 80%. Als je deze indient bij de bank en geaccepteerd wordt, kom je in een lagere klasse uit en dus minder rente gaat betalen. Aan het einde van de looptijd scheelt je dit een hoop geld. Let wel op dat de WOZ-waarde een jaar achter loopt en kan je woningwaarde hoger zijn dan de WOZ-waarde. Als je denkt dat dit verschil erg groot is kun je altijd een taxatie laten uitvoeren en deze indienen bij de bank. Reken voor jezelf uit of dit voordeliger is, een taxatie is namelijk niet heel goedkoop.

Nadelen

Behalve dat je meer aan gemeentelijke belastingen betaald zijn er nog meer nadelen. Erf je een huis? Dan wordt de WOZ – waarde gebruikt om te berekenen hoeveel belasting je moet betalen. Ook stijgt je eigen woning forfait. Dit bedrag wordt bij je inkomen opgeteld en daar betaal je weer belasting over.

Bezwaar maken

Als je zoekt op: WOZ-bezwaar maken, kom je allemaal advertenties tegen over bedrijven die je willen helpen met het bezwaar maken. Zonde van het geld want zelf doen is niet zo moeilijk. In de brief staat precies aangegeven hoe je bezwaar kunt maken en voor wanneer dit moet gebeuren. Als je bezwaar maakt gebruik duidelijke argumenten waarom jij vindt dat de WOZ-waarde te hoog is. Als je huis in slechte staat is, vermeld dit dan ook. Naar een paar weken krijg je een reactie. Als dit positief voor je uitpakt kan dit snel al enkele tientjes per maand schelen. Leuker om in je eigen portemonnee te houden, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: