Pensioen als topsporter

Heb je er ook wel eens over nagedacht hoeveel pensioen je zou opbouwen als Nederlandse topsporter? Je gaat er vast en zeker vanuit dat dit goed geregeld is. Helaas is dit niet zo en moeten zij net als een zzp’ers hun eigen pensioen opbouwen. Ze hebben geen werkgever die dit voor hun regelt.

Pensioenstelsel

Ons pensioenstelsel bestaat uit 3 pijlers, dat zijn drie spaarpotjes waar je later maandelijks inkomen uit ontvangt. De eerste pijler bestaat uit AOW, hier heeft iedere Nederlander recht op. In de tweede pijler valt het bedrijfspensioen: pensioen die Nederlanders opbouwen bij hun werkgever. In de derde pijler mag je je pensioentekort aanvullen als je geen of weinig pensioen opbouwt.

Heb jij al wel eens gekeken hoe jouw pensioen eruit komt te zien? Ook als je in loondienst werkt kun je bij de AOW-leeftijd er flink op achteruit gaan. Je kunt je pensioen in de eerste en tweede pijler inzien op mijnpensioenoverzicht.nl. Schrik je hiervan? Je bent vast niet de enige. En, je hebt nog tijd om er iets aan te doen. 

Pensioen als topsporter

Nederland telt duizenden beroepssporters, waaronder natuurlijk Max Verstappen en Virgil van Dijk die miljoenencontracten hebben. Helaas moeten de meeste Nederlandse topsporters het doen met een stuk minder geld. En vaak ook nog eens zonder pensioenopbouw!

In 2014 kwam de regering met ambitieuze plannen voor een pensioenfonds voor topsporters, maar dit bleef bij een plan. En dus bouwen veel Nederlandse topsporters nog steeds geen pensioen op. Tenzij ze dit zelf gaan regelen. 

Sportkoepel NOC*NSF deed enkele jaren geleden een onderzoek naar hoeveel topsporters pensioen opbouwen. Wat bleek 62% van hun zei geen pensioenregeling te hebben en zo’n 24% wist niet of er pensioen werd opgebouwd. Schrikbarend toch?

Bron: NOC*NSF

Te kort

Laten we ervan uitgaan dat een carrière van een topsporter eindigt rond diens 35e jaar. Waar een ‘normale’ Nederlander dan misschien al 10 tot 15 jaar pensioen opbouwt (via een werkgever of via aanvullend pensioen), moet een topsporter ná zijn sportcarrière alle zeilen bijzetten om een goed pensioen op te bouwen. 

Dit betekent voor de meeste topsporters hun maatschappelijke carrière starten met een pensioengat. Voor de meeste beroepssporters die straks gewoon een ‘normaal’ salaris ontvangen is het een flinke karwei om dit pensioengat nog in te halen. Hierdoor dreigt er voor vele ex-topsporters, als ze eenmaal met pensioen zijn, een heel karig pensioen.

Gelukkig is er een oplossing. Met een paar simpele stappen open je een eigen rekening voor je pensioen. Dit kan heel gemakkelijk via BrandNewDay. Ben je beroepssporter (of zzp’er) neem dan vooral de onderstaande stappen door. Ook als je in loondienst werkt kun je een pensioentekort hebben, je leest er hier meer over.

Pensioentekort berekenen

Iedere Nederlander die wel inkomen ontvangt maar geen (of te weinig) pensioen opbouwt bij een werkgever, heeft een pensioentekort. Als je een pensioentekort hebt, heb je meestal ook jaarruimte. 

Jaarruimte is het bedrag dat je jaarlijks van de overheid op een speciale, persoonlijke aanvullend pensioenrekening (sparen of beleggen) mag storten. Wie een pensioentekort heeft, mag de jaarruimte gebruiken om dat pensioentekort aan te vullen. En, dit levert ook nog eens belastingvoordeel op – hier later meer over. De jaarruimte bereken je makkelijk en snel via de tool jaarruimte.

Blijkt het dat je jaarruimte hebt dan is dit slecht nieuws, want: pensioentekort. Ook goed nieuws, want je hebt recht op belastingvoordelen en kans om je pensioen goed te regelen in de derde pijler. 

Reserveringsruimte

En wat nou als je afgelopen jaren rondloopt met een pensioentekort? Geen paniek, je mag dit inhalen door je reserveringsruimte. 

Die reserveringsruimte is een optelsom van de niet- gebruikte jaarruimte uit de voorgaande zeven jaren. Voor het jaar 2022 ziet dat er als volgt uit: Had je in 2015 tot en met 2021 dus wél jaarruimte maar heeft u die niet gebruikt? Dan is het totaal daarvan uw reserveringsruimte. Je kunt het berekenen in deze tool.

Het bedrag wat hier uitkomt mag je ook inleggen op diezelfde pensioenrekening. Wie dus al jaren met een pensioengat rondloopt, krijgt de kans om dat tekort aan te vullen.

Rekening openen

Heb je jaarruimte? Open dan een eigen aanvullend pensioenrekening bij Brand New Day. Zo kun je gelijk starten om je pensioentekort aan te pakken. 

Rekening geopend? Dan kun je gelijk je jaarruimte storten. Elk jaar bereken je de jaarruimte opnieuw. Je jaarruimte wordt berekend met de gegevens van vorig jaar. Afhankelijk van het inkomen en de regeltjes van de belastingdienst kan dit per jaar verschillen. Je bent natuurlijk nooit verplicht om de jaarruimte te storten. Minder mag altijd maar meer helaas niet. 

Alleen maar voordeel

Wie zelf zijn pensioen regelt mag profiteren van heel wat belastingvoordeel. Als je een pensioenrekening hebt en daar geld op stort, mag je het jaar erop de betaalde belasting terugvragen.

Voorbeeld:

In 2021 had je een bruto-inkomen van €36.000. Je betaalt daarover dan 37,10% belasting. Netto ontvang je dus €22.644. In 2021 had je een vrije jaarruimte van €2000 op je pensioenrekening. Je betaalde dit van je netto geld. Tijdens de belastingaangifte over 2021 geef je aan dat je €2000 aan jaarruimte hebt benut. Van de gestorte jaarruimte mag je eerder betaalde belasting terugvragen. Tijdens de belastingaangifte krijg je dus €742 weer terug van de belastingdienst. Win-win dus!

Behalve dat je belastingvoordeel krijgt creëer je ook een fijn pensioenpotje voor later. Zo kun je met een gerust hart verder medailles verdienen. 

Blijven investeren

Als je eenmaal begint is je pensioen opbouwen een makkie. Zolang je jaarruimte hebt, mag je dit blijven gebruiken om in te leggen op je pensioenrekening. Ook als je na je topsport carrière in loondienst gaat werken, heb je vaak nog jaarruimte. Je mag hier dus gewoon gebruik van blijven maken.

Tussentijds mag je het geld niet zomaar opnemen van de belastingdienst. Behalve dat dit niet zomaar mag is dit ook goed! Zo kun je niet vroegtijdig je pensioen op gaan eten en krijgt je vermogen voldoende tijd om flink te groeien. Het geld wat je weer krijgt van de belastingdienst mag je natuurlijk wel overal aan uitgeven. 

Eindelijk met pensioen!

Eindelijk ga je met je welverdiende pensioen! Heb je jarenlang geld ingelegd, dan kun je dit laten uitkeren. De uitkering uit je aanvullend pensioen ontvang je dan bovenop de AOW en (eventuele) uitkeringen uit het tweede pijler werkgeverspensioen. Je kunt zelf kiezen hoe je deze uitkering eruit laat zien, op een paar kleine regeltjes na. Zo duurt de uitkering minimaal 5 en maximaal 30 jaar. Je mag dan wel zelf kiezen of je iedere maand, kwartaal of jaar een bedrag ontvangt. Zo kun je genieten van een pensioen zonder stress. 

Brand New Day

Als topsporter moet je dus (vaak) je eigen boontjes doppen. Door op tijd te beginnen kun je langer genieten van de rente op rente-effect. Niemand heeft toch zin om later op een houtje te moeten bijten? Door te kiezen om te gaan beleggen bij BrandNewDay. kies je voor de neobank van Nederland. Hier vind je de rendementen. Je belegt zoals jij dat wil.

Wil je meer weten of direct een rekening openen? Je vindt het hier!

Ik ben geen financieel adviseur en deel alleen mijn ervaringen. Doe altijd je eigen onderzoek en laat je goed voorlichten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. De inhoud is 100% van 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: