Beleggen zoals jij dat wil

Spaargeld verdampt

Natuurlijk moet je een kleine buffer achter de hand hebben mocht er onverwacht iets stuk gaan. Door de stijgende inflatie en negatieve spaarrentes wordt het steeds interessanter om te gaan beleggen. Heb je eindelijk de knoop doorgehakt om te gaan beleggen, moet je nog opzoek naar een partij die bij je past. Doordat Brand New Day juist hun kosten heeft verlaagd is het nog interessanter om bij hun te gaan beleggen. Heb je onverwacht je geld toch eerder nodig dan verwacht? Dan kun je snel bij je geld. 

3 smaken van beleggen 

Beleggen doe je voor de lange termijn met geld dat je kunt missen. In de basis van beleggen kent beleggen drie smaken, namelijk ; actief, passief en beheerd.

Bij actief beleggen stel jezelf je portfolio samen. Je kiest aandelen op basis van grondige analyses en beheert zo zelf actief je eigen portefeuille. Zelf beleggen is niet zonder risico. Je doet alles zelf en bepaalt zelf het risico wat je wilt nemen. Een actieve belegger streeft ernaar om een hogere rendement dan de markt te behalen.

Bij passief beleggen groeit je vermogen mee met de markt en probeer je de markt niet te verslaan zoals met actief beleggen. Passief beleggen doe je doormiddel van indexfondsen of ETF’s. Dat zijn mandjes met tot wel 2000+ bedrijven. Sommige aanbieders zoals Brand New Day bieden wereldwijde gespreide indexfondsen aan. Het grote en zware werk is dan al voor je gedaan. Het voordeel van indexfondsen is dat je kunt beleggen in bedrijven waar je geen losse aandelen van kunt kopen. 

Beheerd beleggen, of voor je laten beleggen is een vorm van actief beleggen waarbij je je geld uit handen geeft aan een fondsbeheerder. Je geld wordt dan actief beheerd door een fondsmanager die tussendoor wijzigingen aan kan brengen. Vaak wordt er een minimale inleg gevraagd en zijn de kosten hoger.

Indexbeleggen

Indexbeleggen houdt kortgezegd in dat je belegt in duizenden bedrijven tegelijk. Je volgt de markt en hebt een zo’n breed mogelijke spreiding. Ik schreef hier eerder een blog over, deze lees je hier. Je belegt in vaste modelportefeuilles. Als je einddatum nadert kun je ervoor kiezen om automatisch het risico af te bouwen. 

Het grootste voordeel aan Brand New Day is dat je niet verplicht bent om een minimale inleg te doen. Hiermee hou je zelf de regie in handen en kun je met kleine bedragen beginnen. Daarnaast kun je kiezen tussen model beleggen of vrij beleggen. Bij model beleggen beleg je in één van de vijf portefeuilles en heb je er zelf geen omkijken meer naar. Als je vrij belegt kun je zelf kiezen in welke fondsen je belegt. Je hebt dan keuze uit 8 aandelenfondsen en 6 obligatiefondsen. Nadeel hiervan is dat je iets meer kosten betaald. 

Kosten

Een van de belangrijkste dingen bij beleggen is om te kijken naar de kosten die een broker rekent. Per jaar kan het wel niet veel klinken maar als je voor 30 jaar belegd wordt er een behoorlijk bedrag van je rekening gesnoept. Doordat Brand New Day de kosten van model beleggen heeft verlaagd is het nu nog interessanter om bij hun te gaan beleggen. Voorheen betaalde je 0,50% stortingskosten, dus voor elk bedrag wat je stortte betaalde je dit, nu rekenen ze nu niks meer! Ook de service kosten zijn verlaagd van 0,44% naar 0,34%!  

Het enige wat je nu nog betaald zijn de servicekosten van 0,34% en de fondskosten van 0,15%-0,17%. In totaal komt dit dus neer op 0,50% per jaar. Verder betaal je geen transactie- en verkoopkosten. 

Bij Brand New Day kun je er ook voor kiezen om vrij modelbeleggen, deze kosten zijn niet verlaagd en blijven 0,44%. Voor de rest betaal je niks. Deze bank is een van de beste en goedkoopste partijen op het gebied van zelf passief indexbeleggen.

Alles onder 1 dak

Bij Brand New Day heb je alles onder één dak. Van pensioenbeleggen tot een beleggingsrekening voor kinderen. Ben je zzp ‘er? Ook hiervoor hebben ze een speciale pensioenrekening. Wil je meer weten of een rekening openen? Je leest het hier.

Disclaimer:

Ik ben geen financieel adviseur en deel alleen mijn ervaringen. Doe altijd je eigen onderzoek en laat je goed voorlichten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. De inhoud is 100% van BobsCenten. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: