Omschrijf je spaardoel

Of je nou spaart voor de lange termijn of voor een bepaald product, het blijft lastig om gemotiveerd te blijven. Vaak word je verleid door andere dingen die je ook graag wilt hebben of dat je spaardoel op korte termijn niet haalbaar is. Met deze tips wordt het leuker om te sparen!

S.M.A.R.T

Zelf ben ik een grote voorstander om een spaardoel op een S.M.A.R.T manier uit te werken. Een spaardoel wordt vaak niet gehaald omdat het doel niet haalbaar en de motivatie verdwijnt. Om je spaardoel te omschrijven als een S.M.A.R.T doel wordt het leuker om te sparen.

Elke letter van S.M.A.R.T staat ergens voor:

S – specifiek

M – meetbaar

A – acceptabel

R – realistisch

T – tijdsgebonden

Specifiek

Omschrijf een doel zo specifiek mogelijk. Een doel als buffer is niet voldoende. Omschrijf precies hoeveel en waarvoor je gaat sparen. Waar zet je dit geld neer? Hoe specifieker je een doel bepaald, des te gemotiveerde je wordt.

Meetbaar

Print een spaartracker uit of knutsel zelf iets in elkaar. Hoe leuk is het om een vakje te kunnen kleuren als je weer een stapje dichterbij je einddoel bent? Niet elk doel is makkelijk meetbaar te maken. Heb je als doel om minder uit te geven aan boodschappen in de maand dan werkt een spaartracker minder goed. Maak het doel dan zo concreet mogelijk en hang er een bedrag aan.

Hou je doel voor ogen. Hang een spaartracker aan de koelkast of stop een briefje in je portemonnee.

Acceptabel

Heb je als doel om €10 euro te sparen in een jaar en verdien je €10.000 per maand. Dan is je doel niet acceptabel. Ga een beetje de uitdaging aan. Schrijf je inkomsten en uitgave op en reken dan hoeveel je over houdt. Maak hier een spaardoel mee.

Realistisch

Die auto die ik van de week zag, die €180K (kostte en totaal onhandig was met een dreumes), hele leuke droom maar niet realistisch om die dit jaar te gaan kopen. Hierdoor verlies je ook je motivatie omdat je doel toch niet gaat halen. Neem een doel die haalbaar is. Hoeveel kun je per maand opzijzetten en is dit ook haalbaar?

Tijdsgebonden

Noem een precieze datum, niet ergens aan het einde van het jaar. Schrijf deze datum overal op en hang ze door je huis heen. Door constant herinnert te worden aan de einddatum kun je net een stapje harder lopen waardoor je het einddoel toch gaat behalen.

Ik wil binnen een jaar een buffer van €2400 bij elkaar sparen, door elke maand €200 opzij te zetten, wat ik aan het begin van de maand doe. Dit doel wil ik bereiken op 31 december 2022.

Hierboven zie je alle stappen samengevoegd. Het voordeel van S.M.A.R.T is dat je elke stap apart bekijkt en er beter over naar denkt. Lukt het de eerste keer niet, doe het dan weer opnieuw. Ontdek waar het de vorige keer fout is gegaan en maak deze fout niet opnieuw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: