Hoe maak je een budget?

Het klinkt heel simpel, een budget maken. Toch is een budget maken vaak een lastige opgave. Je moet kritisch kijken naar je inkomen en uitgaves. Zo kom je erachter hoeveel je precies per maand uitgeeft aan kleding of boodschappen waardoor het best een shock kan zijn. Door voor jezelf een budget op te stellen creeër je overzicht en hou je meer geld over.

Schrijf je inkomsten op

Bekijk je loonstrookje, klopt alles wat erop staat? Je gaat ervan uit dat een werkgever dit goed regelt maar er worden regelmatig wijzigingen vergeten. Schrijf op wat je verdient en van je eventueel partner. Krijg je toeslagen? Neem deze ook mee in je berekening. Verschilt je salaris per maand of krijg je het per week? Hoe dan het laagste bedrag aan en reken je salaris om naar een maand salaris.

Start je budget op een vaste datum. Bijvoorbeeld op de eerste van de maand of op de datum dat je loon krijgt.

Vaste lasten

Open je bankieren app en schrijf alle vaste lasten op. Check gelijk even of je geen rare afschrijvingen ziet of dubbele verzekeringen, dit is zonde van je geld. Tel alles bij elkaar op en haal dit bedrag van je salaris af. Het bedrag wat je overhoudt, heb je te besteden voor je budget potjes.

Betaal je je waterrekening of gemeentelijke belastingen jaarlijks? Deze worden (vaak) jaarlijks rond hetzelfde maand afgeschreven. Schrijf dit op en hou hier rekening mee in je budget.

Variabele lasten

Boodschappen is vaak een van de grootste variabele kostenposten. Om hiervan een gemiddelde te nemen kun je het beste de laatste 3 maand (liefste 6 maand) de bedragen bij elkaar optellen en deze delen door het aantal maanden. Als je dit bedrag acceptabel vindt, noteer je deze. Vind je dit bedrag te hoog en wil je hierop besparen? Neem dan een iets lager bedrag maar hou het realistisch.

Andere variabele lasten zijn bijvoorbeeld: brandstof, verzorging, kleding en leuke dingen doen. Hou hier ook rekening mee met activiteiten die al gepland staan. Weet je voordat je je maandbudget maakt dat je naar de kapper en een theatervoorstelling gaat? Hou dan je bedrag hoger aan. Heb je veel moeite om je aan dit budget te houden? Betaal dan contant en als het op is, is het ook echt op.

Onverwacht

Houd altijd rekening met onverwachte kosten. Wat bij jou onder onverwachte kosten valt bepaal je zelf. Hiervoor maak je ook een budget. Een gezin met 2 kinderen heeft een heel ander budget dan een alleenstaande. Hou het bedrag wel realistisch en geef dit geld alleen maar uit voor het onverwachte.

Sparen

Spaar aan het begin van de maand. Doordat je het geld niet meer op je lopende rekening hebt staan wordt het minder verleidelijk om het uit te geven. Stel een automatische incasso in zodat het onder je vaste lasten valt.

Open een spaarrekening bij een andere bank!

Tevreden?

Door alles op te schrijven en elke maand opnieuw te beginnen creëer je voor jezelf overzicht. Ben je tevreden met je eigen budget of wil je nog ergens op besparen? Als je elke maand opschrijft (of Excel gebruikt) kun je bijhouden of je op de goede weg bent en dat je niet over je budget heen gaat. Het belangrijkste is dat een budget bij je past!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: