Passief indexbeleggen vs actief beleggen

Net 18 was ik, toen ik mijn eerste beleggingsrekening opende bij de ING Bank. Ik had er totaal geen verstand van en deed maar wat. Ik zette er €50 neer en koos voor een indexfonds. Geen idee wat dit inhield en hoopte dat dit goed zou komen.

Inmiddels is dit ruim vijf jaar geleden en heb ik mij er nu meer in verdiept. Sinds maart dit jaar beleg ik bij Brand New Day op een pensioenrekening, over de inleg ontvang ik jaarlijks belastingvoordeel. Daarnaast heb ik nog een aantal kleine aandelen op De Giro staan. Nu merk ik dat ik daar te weinig tijd en energie voor heb om dat bij te gaan houden en ben ik mij gaan verdiepen in indexfondsen. Wat is nu het verschil tussen passiefindex beleggen en actief beleggen?

Passiefindex beleggen:

Passief indexbeleggen is een lange termijn beleggingstrategie waarbij je niet in losse aandelen belegd, maar in grote indexfondsen. Een indexfonds is een fonds die een bepaald index volgt, zoals de AEX of S&P500. In theorie kun je in allerlei soorten indexfondsen beleggen zoals duurzame bedrijven, opkomende landen, bepaalde industrieën, vastgoed of puur op basis van geografische ligging. Één indexfonds bestaat soms al uit meer dan 2000 aandelen. 

De strategie van passief indexbeleggen is het volgen van de markt, en met een zo breed mogelijke spreiding over een zo lang mogelijke horizon. In tegenstelling tot een actieve belegger houdt een passieve belegger geen rekening met timing en maakt geen aandelen selectie. Je wed als ware niet op één paard maar op duizenden tegelijk, waardoor je risico spreidt. Je koopt indexfondsen en daardoor spreid je de risico’s. Door de lange horizon, brede spreiding en lage kosten staat passief indexbeleggen bekend om een gemiddeld constant rendement, In tegenstelling tot actief beleggen probeer je de markt niet te verslaan.

Voorbeeld indexfonds:

Indexfonds X bestaat uit 1000 bedrijven. Als 600 bedrijven het goed doen en 400 het minder goed doen dan daalt (en stijgt) de waarde niet heel hard. Hierdoor houd je een stabielere portefeuille en neem je minder risico’s. 

Horizon:

Hoeveel risico je kunt nemen, hangt af van je beleggingshorizon. 

Horizon1 tot 5 jaar5 tot 10 jaar10 tot 15 jaar15 tot 20 jaar20 jaar of langer
Risicoprofielzeer defensiefdefensiefneutraaloffensiefzeer offensief

Wil je over 10 jaar een geweldig wereldreis maken of over 20 jaar een paar jaar eerder stoppen met werken? Hoeveel risico je wilt nemen bepaal je uiteindelijk zelf! Bij Brand New Day kun je kiezen voor een modelportefeuille. Die bestaat uit een slimme mix van aandelen en obligaties. Als je modelprofiel past bij je beleggingshorizon, dan kun je een dipje in de markt best hebben.

Omdat  koersen erg kunnen fluctueren kan er scheefgroei ontstaan. Je kunt ervoor kiezen om eens per jaar te laten herbalanceren. De verdeling van je beleggingen wordt dan teruggebracht naar de oorspronkelijke verdeling van je modelprofiel.

Rente-op-rente

Bij passief indexbeleggen is je horizon je beste vriend, want door het rente-op-rente effect (samengeteld rendement) krijgt je vermogen de tijd om flink te groeien. Hier bereken je eenvoudig wat dat je op kan leveren. Stel je legt 20 jaar 100 euro in tegen 8% rendement per jaar. Dan levert dat je na 20 jaar 57.266 euro op terwijl je hier maar 24.000 euro netto voor hebt ingelegd (100 x 12 x 20). Door het samengesteld rendement is je inleg dus na 20 jaar meer dan verdubbeld. 

Brand New Day:

Doordat ik begin maart ben gaan beleggen bij Brand New Day heb ik (nog) meer interesse gekregen in indexbeleggen. Hierdoor zie ik mijn geld elke maand groeien in plaats van krimpen. Naast onze pensioenrekening, beleggen we ook voor een vrij potje voor onszelf om in de toekomst een roadtrip te maken door Amerika.

Waarom Brand New Day?

Met de vrije beleggingsrekening van Brand New Day werk je op een verantwoorde manier aan je financiële toekomst. 

 • Lage kosten en goede service
 • Toegankelijke online omgeving
 • Modelbeleggen op basis van vijf risicoprofielen
 • Wereldwijde spreiding
 • Rendement automatisch herbelegd (rente-op-rente effect)
 • Dividendefficiënte indexfondsen
 • Automatisch herbalanceren en risicoafbouw
 • Kosteloos switchen tussen fondsen
 • Flexibele inleg: automatische incasso of zelf bepalen wat je stort
 • Passief volgen van de markt
 • Cashallocatie

Wil je ook beginnen bij Brand New Day? Via deze link kun je direct een rekening openen!

Disclaimer:

Ik ben geen financieel adviseur en deel alleen mijn ervaringen. Doe altijd je eigen onderzoek en laat je goed voorlichten. Behaalde resultaten bieden geen garantie. Je kunt een (een deel van ) je inleg verliezen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. De inhoud is 100% van BobsCenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: