Hoe onze money mindset veranderden

1 oktober 2018, de sleuteloverdracht van ons mooie huisje. We waren ruim een jaar bezig geweest om het te kopen en hadden ondertussen al behoorlijk wat dingetjes bij elkaar gescharreld.

Tuurlijk , een bankstel van €1000 was duur maar naast de zorgverzekering, wegenbelasting, verzekering, brandstof en mobiel hoefde ik niks te betalen. Op dat moment verdiende ik zo’n €1100 en spaarde af en toe een €100 maar gaf het de volgende maand net zo hard weer uit. Stefan wisselde regelmatig van auto en het maakt niet uit als die 1 op 6 liep want ‘we konden het makkelijk betalen’. Met de kennis van nu had ik het graag anders willen doen.

De maand vloog voorbij en ondertussen waren er al een aantal vaste lasten afgeschreven. Voor de hypotheek hoefde we de eerst maand alleen rente te betalen, €314,88. Het was de laatste week een beetje zuinig aan doen maar dan kwamen we er wel. Met een beetje rekenwerk kwam we erachter dat we het de maand erop niet zouden gaan redden als we zo door zouden gaan. We zouden zo’n €500 te kort komen. Oeps..

De eerst maand ging totaal mis, eindstand ruim €400 in de min. Vanaf dat moment veranderde onze money mindset. We werkten alleen maar om de vaste lasten te betalen en konden niet gaan genieten van een heerlijk vakantie waar we beide wel aan toe waren. We pakte pen en papier en schreven alle onze inkomsten en uitgave op. We opende een gezamenlijke rekening, zegde abonnenten op en keken streng naar onze uitgaves. Doel 1, hypotheek naar beneden en minder gaan werken.

Het voordeel op dat moment was dat eind juni 2019 klaar zou zijn met mijn opleiding en mijn bruto loon met €500 zou stijgen. In plaats voor de €500 te gaan ben ik van 40 uur naar 32 uur gegaan. Ik hield meer over maar had een dag in de week meer vrij.

Voor ons was dit een eye openere. Doordat we zijn gaan budgetteren hebben we €1250 extra afgelosten op de hypotheek, schulden afbetaald en een leuke spaarrekening.

Ja, er zijn maanden dat we teveel uitgeven en de laatste week zuinig aan moeten doen alleen de stress van ‘we gaan het nooit redden deze maand’ is over.

Geven we dan helemaal niks meer uit? Ja zeker wel, genoeg haha. We hebben een grote auto die €169(!) per maand aan wegenbelasting doet en gemiddeld 1 op 10 rijdt. De ruimte die we ervoor terug krijgen is voor ons op dit moment het belangrijkste. We geven ons geld bewuster uit en zijn gelukkiger met de dingen die we wel hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: